Hlavní obsah

Žena přežila útok kladivem jen zázrakem

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nesouvislé a zmatené povídání o svém dětství předváděl v úterý před senátem Krajského soudu v Brně 48letý Ukrajinec Ion Popirecinii, který čelí obžalobě, že se na Prostějovsku pokusil kladivem zabít svou o 16 let mladší manželku. Tu podle obžaloby napadl v opilosti na dvoře rodinného domku. Život těžce zraněné zachránila jen blesková pomoc lékařů.

Článek

"K činu došlo 3. června večer na dvoře rodinného domku, kdy obžalovaný udeřil svou manželku kladivem do hlavy a způsobil jí 13 ran po celé hlavě. Tím nastala několikanásobná fraktura lebky, otok mozku a další poranění hlavy. Žena přežila jen díky vysoce profesionální péči lékařů," uvedl v obžalobě státní zástupce Jaroslav Kubeša.

Obžalovaný muž před soudem tvrdil, že rozumí česky a tlumočníka nepotřebuje, ale jeho projev byl tak zmatený a nesrozumitelný, že tlumočnice musela skoro každé slovo překládat do srozumitelnější češtiny. Popirecinii pak začal mluvit o svém dětství a o rodičích, kteří ho nutili vstoupit do podivné sekty, což na něm údajně nechalo následky. Nakonec však popsal i to, jak přijel do ČR, kde se na jaře 2002 oženil.

Chtěla ho opustit žena

"Měli jsme s manželkou pěkný vztah a nikdy jsme se nehádali. V poslední době jsem však měl pocit, že mimo mě má nějakého muže, který se údajně jmenoval Pavel. Cítil jsem, že o mě ztrácí zájem, protože jsem byl starší. Navíc chodila do restaurací v době, kdy jsem odešel do práce. Pak mi řekla, že mě chce opustit. Zatmělo s mi před očima, viděl jsem ohně a slyšel zvony. Pak se to stalo," uvedl obžalovaný.

Podle své výpovědi byl zmatený a nevěděl co dělá. Byl údajně v afektu, který nedokázal ovládat. Až potom, když viděl manželku v krvi, tak se vzpamatoval a zavolal pomoc, což jí také zachránilo život.

Obžalovaný má sklony ke lhaní a zkreslování skutečnosti

Znalci z oboru psychiatrie a psychologie však byli jiného názoru a uvedli, že obžalovaný dokázal ovládat své jednání a nebyl v afektu, který by nezvládl. "Byl to prostý afekt zlosti, který mohl potlačit. Je to člověk se skrytou agresivitou, má sklony ke lhaní a zkreslování skutečnosti. Své jednání ovládal a nebyl v amoku," poznamenal soudní znalec z oboru psychiatrie František Skřivánek.

Líčení bude pokračovat výslechem svědků, kteří by měli dát soudu odpověď na to, jak se všechno seběhlo a jak oba manželé opravdu žili. Pokud soudci uznají, že se pokusil zavraždit manželku, hrozí mu až 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám