Hlavní obsah

Až po osmi dnech začalo vyšetřování požáru v Zaječí

Právo, miv
ZAJEČÍ

Až osm dní po katastrofálním požáru mohl trosky haly výrobního provozu společnosti Moracell v Zaječí na Břeclavsku prohlédnout statik, aby rozhodl o dalším osudu objektu. Jeho výrok potvrdil předpoklady hasičů. "Podívejte se na tu konstrukci. Je popraskaná, nosné části se bortí," řekl Právu již druhý den po požáru Emanuel Novák z břeclavského střediska hasičů.

Článek

Po zvenčí provedené vizuální prohlídce, v té době ještě žhavého spáleniště, budově příliš nadějí nedával. Chmurnou vizi potvrdil v pondělí expert na statiku budov Milan Ostřížek. Po ohledání konstatoval, že stav nosníků je špatný. U některých zjistil značný průhyb a vyšetřovatelům doporučil pouze opatrné ohledání místa bez nutnosti dalších zásahů.

Hasiči a policisté se dokonce měli vyvarovat práce za větrného počasí, tak špatný je stav trosek. Statik je důrazně upozornil na špatný stav vyhořelého skeletu.

Pes hledal hořlaviny

Na svolení ke vstupu čekali hasiči i policisté. V úterý, devět dní po vypuknutí požáru začali s prohlídkou spáleniště. Policejní psovod se psem hledal zejména známky výskytu hořlavých kapalin, které by napověděly o možném úmyslném založení požáru. To je také jedna z vyšetřovacích variant. "Vůbec není pozdě, pes může stopu po hořlavinách zachytit i po deseti dnech," potvrdil psovod. K výsledku práce se nevyjádřil.

Skoupí na slovo byli i vyšetřovatelé. "Podívejte, kolik je tam popela, není snadné něco dělat," řekl Právu vyšetřovatel hasičů Pavel Tinka. Vysoké pracovní boty nestačily, popel ulpíval až na kalhotách. Týden, ve kterém vyšetřovatelé hasičů čekali na souhlas se zahájením důkladné obhlídky spáleniště, využili ke zkoumání podkladů.

Z vlastní fotodokumentace, ze záběrů od médií a dalšího šetření zmapovali postup ohně. Podle Tinky se podařilo zjistit, v kterých místech požár vznikl. Určit příčinu je ale komplikované, mimo jiné vzhledem k míře devastace budovy.

Zaměstnanci čekají, co s nimi bude

Na výsledek vyšetřování čeká i vedení společnosti. Bude mít zřejmě vliv na další osud výrobního provozu a v konečném důsledku i na čtyři desítky zaměstnanců. "Rozhodnutí o budoucnosti bychom měli znát v pátek. Do té doby snad dostaneme i nějakou zprávu od vyšetřovatelů," řekl Právu finanční ředitel společnosti Moracell Luděk Vacek. Jakékoliv další vyjádření by prý bylo předčasné.

Požár výrobního provozu společnosti byl ohlášen hasičům v neděli 6. listopadu v 1:27 hodin. Na místo dorazilo celkem 15 jednotek a s plameny bojovala stovka hasičů. [celá zpráva] Škoda na majetku firmy Moracell je asi 75 miliónů korun, na budovách Agrotecu asi patnáct miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Zásah hasičů mohl skončit výbuchem

Ani v pondělí nemohli vyšetřovatelé policie a hasičů prohlédnout spáleniště, aby určili příčinu nedělního požáru podniku na výrobu toaletního papíru v Zaječí...

Výběr článků

Načítám