Hlavní obsah

Police obvinila dva Nizozemce s fašistickými předměty

JABLONEC NAD NISOU

Z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práva a svobod člověka obvinili policisté dva Nizozemce, kteří vezli v sobotu večer na extremistický koncert ve Zlaté Olešnici nacistické a fašistické předměty. "Za tento trestný čin hrozí cizincům až tři roky odnětí svobody," řekla Novinkám jablonecká mluvčí Ludmila Knopová.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Jedná se o osoby, které na místo konání vůbec nedojely a to z důvodu, že na příjezdové komunikaci byla jejich vozidla zastavena a byla provedena jak kontrola osob ve vozidlech, tak věcí, které převážely," informovala mluvčí.

"Prohlídkou policisté zjistili, že ve vozidlech mají předměty, na nichž jsou nápisy a znaky propagující hnutí směřující k potlačování práv a svobod člověka," uvedla Konopová s tím, že předměty se postupně zkoumají a znalecký posudek bude jedním z důkazů pro sdělení obvinění.

Dva cizinci ve věku 25 let a 40 let dovezli do České republiky odznaky s fašistickou runovou symbolikou, CD, tiskopisy, ošacení a trička s nacistickou a fašistickou tématikou.

"Oba dva muži byli propuštěni na svobodu. Postih osob, které byly přítomny koncertu je v tuto chvíli závislý na rozboru textů písní, které byly v průběhu akce reprodukovány," dodala Konopová.

Extremistický koncert rozehnali v sobotu před půlnocí příslušníci speciální zásahové jednotky - takzvaní těžkooděnci. Do Zlaté Olešnice se sjelo zhruba 140 extremistů. V sále měli policisté odposlechy.

Reklama

Výběr článků

Načítám