Hlavní obsah

Plán útěku z Borů vězni vyčetli z dodacích listů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Byl to plán promyšlený do posledního detailu, který si uprchlíci z plzeňské věznice Bory zřejmě vyčetli z dodacích listů. Roman Čabrada jako brigadýr pracoviště v knihárně k nim měl přístup. Z nich bylo jasné, že kartóny s papírovými rolemi pro německou firmu W. A. Fritze GmbH jsou určeny ke zpracování do bavorského Augsburgu.

Článek

Z údajů o pohybu zboží zřejmě vyčetl i to, že náklad by měl být dodán hned následující den, z čehož mohl usoudit, že kamión pojede rovnou z věznice k zahraničnímu zákazníkovi, aby to stihl. Bylo běžné, že kamióny naložené zbožím z vězeňského pracoviště směřovaly rovnou k zákazníkovi.

"V úterý ráno se však Čabrada zřejmě od spediční firmy dozvěděl, že náklad bude vyvezen pouze do meziskladu, který prakticky sousedí s objektem káznice. To už měli ale všechno připravené na cestu ve speciálně upraveném úkrytu, a protože nemohli kvůli riziku prozrazení s útěkem otálet, riskli to," řekl Právu jeden ze zasvěcených dozorců, který s ohledem na uvalené informační embargo nechtěl zveřejnit jméno.

Původně totiž počítala dvojice uprchlých vrahů - Rostislav Roztočil a Roman Čabrada - s tím, že z bedny, v níž v úterý před týdnem uprchli z borské věznice, vylezou až v Německu. Jejich cesta ale skončila po pár minutách jen několik set metrů od věznice. Jak k tomu došlo? To vysvětluje, proč se po vyložení nákladu snažili uprchlíci dostat z bedny co nejdříve ven. Zřejmě netušili, že bezprostředně po vyložení nákladu byl na cestě do meziskladu jiný kamión, kam se měly palety přeložit a vypravit bez prodlení do Německa.

Skladník viděl prchajícího Čabradu

"Náklad měl pokračovat do závodu na zpracování papíru v blízkosti Augsburgu. Protože se ale mezitím zjistilo, že v paletě byli ukryti vězni, byla dodávka o několik dní vzhledem k vyšetřování pozastavena. Náš partner měl pro to pochopení a dal nám termín k dodání zásilky do pondělka. Včera tam také dorazila," řekla v pondělí Právu zástupkyně firmy W. A. Fritze v České republice Marie Machová.

V pondělí také vyšlo najevo, že skladník firmy Europap Tomáš Handšuch, který palety z věznice v úterý dopoledne v meziskladu přebíral, jednoho z uprchlíků spatřil poté, co se dostali z bedny ven. "Až když mi později policisté řekli, co měl mít na sobě, došlo mi, že jsem ho viděl. Zahlédl jsem ho z profilu skrz okno kanceláře, jak prochází kolem zděného plotu areálu. To jsem ještě netušil, co se stalo. Myslel jsem si, že je to nějaký člověk z ulice, který se zašel za plot vyčurat, jak to tu bývá zvykem," řekl Právu Handčuk.

Podle něho šlo o Čabradu, protože muž měl červenou bundu - a tak jeho oblečení popsali policisté. "Prošel úplně klidně kolem plotu, pak se zastavil u vchodu a krátce se podíval směrem k věznici. Potom vyšel z brány ven," dodal Handčuk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám