Hlavní obsah

Jízda v protisměru skončila smrtí, viník dostal 9 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za způsobení dopravní nehody na dálnici D1 v lednu loňského roku, poslal v pondělí na devět let do vězení odvolací senát pražského vrchního soudu třicetiletého Martina Dlabače z Blatné na Strakonicku. Při jízdě v protisměru narazil do protijedoucího vozidla, ve kterém zahynul jednadvacetiletý spolujezdec.

Článek

Soud vyhověl státnímu žalobci, který požadoval posoudit Dlabačovo jednání jako úmyslné. Obžalovaný nebyl vlastníkem řidičského průkazu a přes to zamířil autem své partnerky domů do Strakonic. Ocitl se na dálnici D1 směrem na Brno, kde přejel do protisměru a v jízdě pokračoval asi 60 kilometrů. U Hulic na Benešovsku narazil do protijedoucího osobního vozu mířícího na Prahu. V něm na následky zranění zemřel na místě spolujezdce jednadvacetiletý Slovák, těžká poranění utrpěl i slovenský řidič.

Na dálnici nemohl najít sjezdy

V době nehody měl Dlabač v těle zbytky pervitinu, který ho prý nijak neovlivňoval. Těsně před srážkou údajně usínal únavou. Obžalovaný uváděl, že se v protisměru ocitl omylem. Chtěl prý sjet na nějakém sjezdu, ale žádný nenašel. Sjezdů z dálnice však minul několik.

"Pro nic takového jsem se nerozhodl záměrně. Myslel jsem, že dojedu domů do Strakonic. Pervitin mě vždy nabudil, proto jsem si myslel, že to zvládnu. Moc lituji všeho, co se stalo," uvedl Dlabač u soudu. Senát odvolacího soudu mu však neuvěřil. Muž byl totiž v minulosti nejméně šestkrát soudně trestán, nehodu navíc způsobil v době podmínečného propuštění.

Auto bez řidičského oprávnění neřídil poprvé

Dle soudu se obviněný v minulosti dopustil znásilnění, vydírání, omezování domovní svobody, opakovaného ublížení na zdraví a krádeže. K tomu ještě útok na veřejného činitele, kdy při jedné jízdě kradeným vozem úmyslně najel do policisty.

"Obžalovaný nikdy neměl řidičské oprávnění a zkušenosti s řízením. Přesto mu to bylo jedno a řídil nikoli poprvé. Věděl, že jede po dálnici a v protisměru. Ujel tak zhruba 60 kilometrů a nic neudělal. Musel si být vědom možných následků svého jednání," podotkl předseda odvolacího senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám