Hlavní obsah

Policie je prý na stopě uprchlého vraha Čabrady

– PRAHA

Policie je prý na stopě vězně Romana Čabrady, který v úterý uprchl z plzeňské věznice společně s Rostislavem Roztočilem. Roztočil byl už v sobotu dopaden ve Stuttgartu. Policisté mají informace o pohybu Čabrady, z taktických důvodů je však nebudou zveřejňovat, řekla v neděli mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová.

Článek

Uvedla, že ÚOOZ má nyní eminentní zájem na dopadení Čabrady. "Máme určité informace o pohybu Romana Čabrady - bez bližšího určení," uvedla mluvčí. K tomu, zda by mohl být v nejbližších hodinách dopaden, se nechtěla vyjádřit.

Po Čabradovi policie stále intenzivně pátrá, nasazeno je několik set policistů. Policie upozorňuje na nebezpečnost odsouzeného vraha, který je pravděpodobně ozbrojen a napojil se už zřejmě na kriminální živly. [celá zpráva] Trvá zvýšená kontrola automobilů na všech hraničních přechodech, pátrání pokračuje i v Německu.   

Roztočil dopaden po pěti dnech

Osmapadesátiletý Roztočil byl zadržen německými policisty v sobotu v podvečer. Na případu spolupracovaly plzeňské policejní ředitelství a útvar rychlého nasazení. "Měli jsme zmapovanou jeho trasu, byl pod kontrolou," řekla v sobotu Kosinová. Při pátrání podle ní byly využity odposlechy. [celá zpráva]

Policie předpokládala, že Roztočil mířil za svou sestrou Stanislavou Ruppovou, která žije v Německu. Ruppová dnes rádiu Impuls potvrdila, že byla při zatýkání. Mělo podle ní poklidný průběh - policisté údajně Roztočilovi umožnili, aby si sbalil věci, které potřebuje, a vypili spolu kávu.

Roztočil by mohl být vrácen zpět do plzeňské věznice nejdéle do měsíce. Řekla to v neděli plzeňská státní zástupkyně Antonie Zelená.

"Ještě dnes doručíme do Německa usnesení o zahájení trestního stíhání v Čechách," uvedla Zelená. Roztočil tak podle ní bude v postavení obviněného a plzeňský soud na něj může - na návrh státního zastupitelství - vydat mezinárodní zatykač. "Poté zašleme do Německa žádost o právní pomoc," dodala žalobkyně.

Je ve vydávací vazbě

Německé úřady vzaly uprchlého vězně Rostislava Roztočila v neděli večer do vydávací vazby. Poté, co česká strana doručí všechny podklady a písemnosti, zahájí německý soud řízení o přípustnosti jeho vydání do České republiky. Řekl to policejní mluvčí Petr Kovář. "V tomto stadiu řízení musí o dalším postupu rozhodnout příslušná státní zastupitelství a soudy v obou zemích," řekl Kovář.

Odsouzení vrazi uprchli z plzeňské věznice ukryti v bedně v nákladním voze. Západočeská policie v sobotu definitivně potvrdila informaci Práva, že směřovali z Plzně přímo do Německa. I když byl plán útěku velmi pečlivě připraven, nastala neočekávaná změna a náklad byl vyložen v meziskladu. Poté muži podle policie zřejmě zpanikařili a vylezli z bedny ven. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Uprchlý vrah Roztočil dopaden v Německu

V německém Stuttgartu byl v sobotu dopaden vrah Rostislav Roztočil, který uprchl z borské věznice. Informaci potvrdila mluvčí Útvaru pro odhalování...

Výběr článků

Načítám