Hlavní obsah

Neonacistický koncert ve Zlaté Olešnici ukončil zásah policistů

ZLATÁ OLEŠNICE (Jablonecko)

Koncert neonacistů, který se v sobotu večer uskutečnil ve Zlaté Olešnici na Jablonecku, ukončil krátce před půlnocí zásah policejních těžkooděnců. V souvislosti s akcí policie obvinila jednoho člověka. "Čtyřiadvacetiletý muž ze Sokolova je podezřelý z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování práv," uvedla policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Článek

Zasahující policisté nejprve vyvedli nejagresivnější účastníky a po nich i všechny ostatní. "Postupně je převezeme na služebnu do nedalekého Tanvaldu a vyslechneme, výsledky budeme znát zřejmě až ráno," řekla policejní mluvčí.

Policisté koncert po celou dobu monitorovali kamerami a naslouchátky. Pomohla i cizinecká policie, která je vybavena termovizí. Organizátoři totiž zastínili všechna okna včetně těch od toalet nejen žaluziemi, ale také fólií. Jeden z pořadatelů byl navíc přesvědčen, že policie měla svého člověka i uvnitř. Knopová to odmítla komentovat.

Trička s nacistickými nápisy

Policisté zasahovali poprvé krátce před 20:00, kdy zadrželi tři účastníky, kteří se z nedalekého auta snažili do restaurace propašovat pod oblečením zhruba desítku černých triček s nacistickými nápisy a také nahrávky na CD. Všichni byli předvedeni na služebnu, dva muži se ale ještě během večera na koncert znovu vrátili.

Koncert v restauraci Na Vrších ve Zlaté Olešnici byl policii ohlášen jako oslava narozenin. Sjela se na něj zhruba stovka příznivců neonacismu. Vystoupit mělo několik metalových a rockových kapel. "Žádné nacistické texty tady znít nebudou," ujišťoval před začátkem novináře jeden z organizátorů. Tvrdil, že se s policií snaží spolupracovat.

Policisté dnes stáli už na příjezdových cestách k obci a důsledně prověřovali osádku každého přijíždějícího automobilu. Důslednou lustrací prošel také každý z účastníků koncertu. V okolí restaurace hlídkovalo podle odhadu kolem 200 policistů z Libereckého kraje a na místě byla i jednotka rychlého nasazení z Ústí nad Labem. Přesný počet policistů odmítla Knopová sdělit.

Kritika kvůli předchozím zásahům

Kvůli liknavému postupu při koncertech neonacistů se česká policie v posledních letech často stávala terčem kritiky ochránců lidských práv, médií i politiků. Naposledy tomu tak bylo v polovině září, kdy policisté nezasáhli proti účastníkům takové akce v Křtěticích na Strakonicku. Tehdy se do věci vložil policejní prezident Vladislav Husák, který nakonec dva policejní šéfy odpovědné za nepodařený zásah proti neonacistům potrestal snížením hodnosti.

Zlatá Olešnice je malá obec s 540 obyvateli. Leží na pomezí Jizerských hor a Krkonoš a z 330 domů téměř dvě třetiny slouží rekreaci. Restaurace Na Vrších, kde se koncert odehrává, neleží přímo ve vsi, ale stranou v blízkosti bývalého areálu zemědělského družstva. Podle starostky Věry Hovorkové jde o problematickou restauraci, na kterou si lidé často stěžují kvůli hluku a nepořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám