Hlavní obsah

Policejní důstojník podezřelý ze sexuálního obtěžování kolegyň

Právo, Patrik Biskup
MOST

Mosteckou policií otřásá sexuální aféra. V pátek složil funkci vedoucí jednoho z tamních obvodních oddělení. Šestačtyřicetiletého policejního důstojníka vyšetřuje státní zástupce pro podezření, že sexuálně zneužíval na pracovišti své podřízené.

Článek

"Jednalo se o dvě policistky a jednu občanskou pracovnici. Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů útisku a porušování práv a chráněných zájmů vojáků," řekl Právu ústecký státní zástupce Pavel Kaláb.

O podrobnostech s ohledem na počáteční stadium vyšetřování nechtěl Kaláb hovořit. "To je zatím všechno, co k tomu v této fázi vyšetřování mohu říci," dodal. Nepotvrdil tak ani, zda se jednalo o tělesný kontakt nebo jen o slovní nemravné návrhy či obdivné pohledy provázené slovním laškováním.

Neplatí presumpce neviny

Trestní oznámení podaly na svého šéfa poškozené ženy. Za sexuální harašení mu v případě prokázání viny hrozí až šest měsíců vězení. Podle domažlického sexuologa Viliama Janáče to bude mít podezřelý policista s obhajobou těžké.

"Tady neplatí presumpce neviny. Pokud ženy oznámily, že je na pracovišti obtěžoval, tak on musí dokázat, že to není pravda. I kdyby to byla jen pusinka nebo i erotické slovíčko, tak je to trestný čin. Jako nositel uniformy to má těžší než civilisté. Na takové případy u ozbrojených složek totiž pamatuje přímo trestní zákon," uvedl Janáč.

Podle ředitele mostecké policie Václava Jakubíka jde o citlivou záležitost. "Případ je v šetření pracovníků inspekce ministra vnitra a státního zástupce. Dotyčný policista za mnou sám přišel se žádostí o propuštění ze služebního poměru, které jsem vyhověl. Zohlednil jsem jeho více než dvacetiletou službu bez jakýchkoliv kázeňských prohřešků," uvedl Jakubík.

Mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová potvrdila, že inspektoři na případu pracují, ale jaké výsledky přinesl dosavadní průběh šetření, nesdělila.

Reklama

Výběr článků

Načítám