Hlavní obsah

Uprchlý vrah má sekáček, možná i střelnou zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie zjistila, že Roman Čabrada uprchl z plzeňské věznice ozbrojen sekáčkem na maso. Nevylučuje ani, že si opatřil na útěku střelnou zbraň. Policie ještě jednou varuje lidi, aby byli maximálně opatrní. Oznámil to v pátek policejní mluvčí Petr Kovář.

Článek

"Je třeba se vyvarovat kontaktu s neznámými osobami. Lidé by neměli podceňovat rizika spojená s autostopem. I nadále mohou jakékoli poznatky a informace o podezřelých osobách volat na tísňovou linku 158," uvedl mluvčí.

Devětadvacetiletý Čabrada utekl spolu s Rostislavem Roztočilem v úterý z plzeňské věznice. [celá zpráva] Policie po dvojici trestanců neúspěšně pátrá už čtvrtý den. Práci ji zkomplikoval fakt, že útěk vězňů objevili dozorci až po několika hodinách. Trestanci tak získali téměř čtyřhodinový náskok.

Čabrada byl odsouzen za brutální vraždu německého starosty a obchody s drogami, trestnou činnost páchal i v Německu a ve Švýcarsku. Roztočil si odpykával trest za vraždu egyptského studenta.

Za útěk padnou další tresty

Ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula v pátek oznámil, že za útěk vrahů Rostislava Roztočila a Romana Čabrady budou potrestáni další pracovníci plzeňské věznice. Už v úterý byl v souvislosti s útěkem odvolán ředitel věznice Jaroslav Zeman.

"Již teď vím, že minimálně dalších šest zaměstnanců bude s největší pravděpodobností kázeňsky, případně personálně potrestáno," uvedl Kula. Potrestáni budou funkcionáři, kteří byli zodpovědní za kontroly a umístění vězňů na pracovištích.

Samotný Kula má podporu ministra spravedlnosti Pavla Němce. Ten nařídil odboru generální inspekce, aby prověřil všechny věznice ve kterých jsou umístěni nebezpeční vězni. Jedná se zejména o věznice v Plzni, Valdicích, Mírově a v Rýnovicích.

Němec ředitele vězeňské služby podporuje

Kula se zatím o funkci generálního ředitele bát nemusí. "Má mou podporu. Myslím si, že je to dostatečně razantní a zkušený člověk, který dokáže řešit mimořádné situace. Například i tuto, staví se k nim čelem," uvedl ministr Němec, který se kvůli útěku vězňů ve čtvrtek vrátil předčasně z dovolené.

Mimo službu byl ve čtvrtek postaven dozorce, který měl hlídat pracovní skupinu, ve které byli také Roztočil s Čabradou. Dle ředitele vězeňské služby proti němu bude pravděpodobně vzneseno obvinění z trestného činu porušování dozorčí služby, možná i zneužití pravomoci veřejného činitele.

Ministr Němec očekává v pondělí od ředitele vězeňské služby podrobnou zprávu o útěku a návrhy pro systémová opatření. Nevylučuje, že dojde k dalšímu potrestání odpovědných pracovníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám