Hlavní obsah

Šest let vězení za loupež a krádež

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

S šestiletým trestem vězení odešel v pátek z budovy Krajského soudu v Hradci Králové Martin Křivský (28) z Úsobí na Havlíčkobrodsku. Potrestán byl za loupež a krádež. Podle mínění soudců se loni krátce před Vánoci pokusil oloupit svou čtyřiapadesátiletou nevlastní matku, která jej adoptovala v jeho čtyřech letech. Chtěl, aby mu vydala klíče od auta, mobilní telefon a peníze.

Článek

"Urážel jí, bil pěstí do břicha a vyhrožoval. Žena před ním utekla do ložnice v prvním patře, tam útok obžalovaného pokračoval. Matka ze strachu před ním utekla na balkón a nejméně ze dvou metrů spadla na promrzlou zem. Utrpěla vážná poranění, z nichž se dodnes léčí," uvedl v odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Luboš Sovák.

Křivský se navíc letos v březnu dopustil krádeže tím, že u čerpací stanice v Havlíčkově Brodě natankoval benzín asi za tisíc korun a bez zaplacení ujel. Za oba trestné činy mu hrozil trest v rozmezí pěti a dvanácti let vězení.

Obžalovaný vinu popíral a jeho obhájce navrhoval, aby soud vyslovil zprošťující výrok. "Je jasné, že se s matkou neměli rádi. Z důkazů však není jisté, že ji donutil skočit z balkónu. Úmyslem matky bylo dostat jej za každou cenu z domu a její skok z balkonu bylo jen gesto, při němž přecenila své síly," uvedl advokát.

Snažil se rovněž zpochybnit tvrzení žalobce o krádeži benzínu. "Kdyby měl od počátku úmysl nezaplatit, nepochybně by si natankoval plnou nádrž a ne jen čtyřicet litrů," argumentoval. Soudci to však odmítli a vedle trestu vězení uložili Křivskému také povinnost nahradit zhruba 39 tisíc korun zdravotní pojišťovně za léčení zraněné ženy.

Rozsudek není pravomocný, Křivský si podal odvolání a státní zástupce si ponechal lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám