Hlavní obsah

Žalobci dlouho věděli o seychelských pasech Krejčířů

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Policisté a žalobce vrchního státního zastupitelství (VSZ) podle informací Práva pochybili při domovních prohlídkách černošické vily Krejčířů před dvěma a třemi lety. Tehdy nalezli seychelské pasy Krejčířů, ale zřejmě se vůbec nezabývali jejich pravostí a úvahami, zda nabytím seychelského občanství v roce 1996 neztratili Krejčířovi české občanství.

Článek

Jedině tak se mohlo stát, že o seychelském občanství a pasech letos po útěku Krečíře a pak jeho manželky Kateřiny se synem Denisem nevěděl ani ministr vnitra František Bublan.

Kostlivec v šanonech

Kostlivec v šanonech VSZ by měl podle informací Práva být u žalobce VSZ Vladimíra Trýzny, který ani za více než tři roky neuzavřel podáním žaloby případ Krejčířových ropných podvodů, spojených se společností M5. Dalšího zřejmě archivuje žalobkyně, která dozoruje vyšetřování úvěrového podvodu na České spořitelně v souvislosti s firmou Technology Leasing.

"V tomto případě se domovní prohlídka konala u Krejčířů v roce 2003 a byly nalezeny seychelské pasy Kateřiny Krejčířové a syna Denise. Nic se s tím nedělo," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

K informacím Práva a podezřením z korupce se včera na VSZ nikdo nevyjádřil. "K zaslaným dotazům týkajícím se nálezů seychelských pasů Krejčířů při domovních prohlídkách se vyjádříme až příští týden," reagovala na písemně zaslané dotazy Práva mluvčí VSZ Irena Zadražilová.

NSZ: Dolejší nepochybil

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) včera odmítlo snahy Krejčíře o zkompromitování ředitele odboru závažné hospodářské a finanční kriminality pražského vrchního státního zastupitelství (VSZ) Jaroslava Dolejšího prostřednictvím médií. "Neexistuje jediný důkaz, přímý či nepřímý, že by se JUDr. Jaroslav Dolejší jakýmkoli způsobem podílel na napomáhání útěku Radovana Krejčíře z jeho vily v Černošicích," uvádí v tiskové zprávě mluvčí Kateřina Kalačová.

Dolejší včera výroky Krejčíře o údajné spoluúčasti žalobce na jeho útěku odmítl komentovat. "Platí, co jsem již Právu řekl dříve. Jsem v postavení svědka. Jako právník vím, že nemohu vyšetřování narušit ani polemikou s výroky obviněného," odpověděl včera Právu.

Konečné stanovisko k postupu VSZ v kauze Krejčíře vydá Vesecká "přibližně do 14 dnů". Dosud vycházela v prověřování případu z materiálů VSZ. Vyžádala si dále podklady policejního prezidia a bude žádat materiály od Inspekce ministra vnitra. Důkladná analýza dokumentace možná odhalí, že v kauze Krejčíře na VSZ nebylo přece jen všechno v pořádku.

Konečně koordinovaný postup

Radovan Krejčíř prochází od roku 1992 až do svého útěku devětadvacetkrát policejními evidencemi v souvislosti s šetřenými podezřeními a pak i obviněními z kriminálních činů. Ale teprve minulý týden byly konečně ustaveny dva týmy, které mají koordinovat vyšetřování Krejčíře vedené dosud různými policejními složkami a dozorované různými žalobci na různých úrovních.

Policejní koordinační tým vede zástupce ředitele republikové kriminálky na policejním prezidiu Jan Chmelík. Koordinační tým žalobců řídí náměstek pražského vrchního státního zástupce Vladimír Novák.

"Zprávy médií o údajném vzniku nového policejního týmu vyšetřujícího pouhý útěk obviněného Krejčíře jsou nepřesné. Útěk vyšetřoval tým Jehla. Okolnosti útěku jsme sice neztratili ze zřetele, ale vyšetřujeme trestnou činnost uprchlého a prověřujeme jeho tvrzení o 60miliónové směnce, kterou obviněný Krejčíř označil za formu financování volební kampaně ČSSD. Bez podání jakýchkoli důkazů. Takže nás zajímají i motivy tohoto nařčení," odpověděl včera na dotazy Práva náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Jaroslav Macháně.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD: Krejčíř je lhář a zbabělec

Lidový dům v pondělí ráno ústy místopředsedy pro řízení ČSSD Martina Starce označil trestně stíhaného podnikatele Radovana Krejčíře, který před českými zákony...

Na Krejčíře speciální tým

Policejní prezident Vladislav Husák v úterý vydal rozkaz ke zřízení speciálního týmu, který má vyšetřit okolnosti útěku Radovana Krejčíře. Tým bude tvořit...

Výběr článků

Načítám