Hlavní obsah

Josef Mašín nepřijede do Česka na protest proti systému

– BRATISLAVA
Právo, ČTK, Ivan Vilček

Josef Mašín, který se v roce 1953 se svým bratrem Ctiradem a dalšími antikomunisty prostřílel na Západ, se do svojí vlasti zatím nehodlá vrátit. Panuje v ní prý totiž nadále komunismus a národ byl obelhán, že již žije v demokracii.

Článek

Mašín to řekl dnes v Bratislavě, kde představí knížku své dcery Odkaz. Spolu s ním přijel i další ze skupiny Mašínů Milan Paumer.

"Je pro mně zklamání, že v Česku nadále působí komunistická strana, která je zločineckou organizací, proto neuvažuji o návratu do Česka. Nemám úctu před systémem ani před vládou, které jsou v současnosti v Česku," uvedl Mašín v průběhu své návštěvy v Bratislavě.

Podle Mašína se v Česku z komunistů stali kapitalisté, kteří vše vytunelovali. "Je to také chyba bývalých vězňů komunistického systému, kteří do změn nezasáhli okamžitě v roce 1989. Oni zažili na vlastní kůži, co byl komunismus, proto bylo jejich morální povinností zasáhnout," konstatoval. Přiznal, že rychlý pád komunistického režimu v roce 1989 jej překvapil a sametovou revoluci označil za předání moci.

"Po roce 1989 přišlo zklamání. Komunistická strana působí v zemi dál a bývalí členové KSČ zůstali na svých místech. Například soudci, kteří soudili za komunismu, jsou stále na svých místech," zdůraznil. Podle Mašína byli lidé v Československu po roce 1989 obelháni, když jim bylo řečeno, že žijí v demokracii.

Mašín chce v Bratislavě odhalovat minulost

"Neumím si představit, že by v čele amerického ústavního soudu stál bývalý člen mafie. V čele českého ústavního soudu stojí Rychetský, který byl členem zločinecké organizace - komunistické strany," dodal. Problémem Česka podle Mašína je, že nemá správného vůdce. "Měl by to být člověk s čistým štítem, ale takový tam není," konstatoval. 

Mašín potvrdil, že do Bratislavy přicestoval poprvé po 54 letech. "Chci tady přispět k odhalení minulosti, říct především mladým lidem, co vlastně komunismus byl. Bohužel se o tom málo hovoří, málo píše a mladí lidé už o tom moc nevědí," dodal. Právě neznalost historie je podle Mašína příčinou, proč se v Česku zvyšuje vliv KSČM. "Mládež neví o zločinech komunismu. Jsem za zveřejnění všech materiálů státní bezpečnosti, aby se lidé mohli s nimi seznámit," dodal.

Období 50-tých let označil Mašín za občanskou válku, kterou vedla komunistická strana proti vlastním občanům. "My jsme aktivně bojovali proti komunismu. V Česku se o nás objevily nepravdivé informace, že jsme přitom zabili pošťačku, matku dvou dětí. To je blbost. Zabili jsme dva členy Sboru národní bezpečnosti, která vedla občanskou válku proti vlastnímu národu," dodal. Mašín odsoudil také opakované promítání seriálu 30 případů majora Zemana. "Se skutečností to nemá nic společného. Je to tragédie, že takový film může běžet v televizi bez komentáře," dodal.

Bratři Ctirad a Josef Mašínové se v roce 1953 prostříleli se svojí protikomunistickou skupinou do východního Německa a po dramatickém pronásledování policií i armádou se nakonec dostali do Západního Berlína. Po cestě na západ zabili několik lidí, což je hlavní důvod, proč jsou v ČR vnímáni kontroverzně. Ve své vlasti nebyli bratři nikdy odsouzeni, ačkoli někteří členové jejich skupiny byli popraveni, nebo dostali dlouholeté tresty. V roce 2001 soud prohlásil, že jejich trestní stíhání bylo promlčeno.   

Reklama

Výběr článků

Načítám