Hlavní obsah

Policie prověřuje stopy po uprchlých vězních

PLZEŇ/PRAHA

Ve středu odpoledne policisté prověřovali další horkou stopu při pátrání po uprchlých vrazích z Borské věznice. Po přepadení banky v Praze jim personál oznámil, že podle snímků z bezpečnostní kamery se lupič nápadně podobá Rostislavu Roztočilovi. Borská věznice také postavila mimo službu jednoho z dozorců a zavedla nová opatření.

Článek

"Okamžitě jsme, v součinnosti s pražskými kolegy, rozjeli prověřovací akci. Nakonec se ukázalo, že se nejedná o Roztočila . Jednoznačně jsme to vyvrátili porovnáním otisků prstů, které pachatel na místě činu zanechal, s otisky Roztočila," řekl náměstek krajského policejního ředitele Jan Brázda.

Policisté se při pátrání po uprchlících chytají každého poznatku od občanů. "Denně prověřujeme okolo dvaceti oznámení, které nám zavolají lidé z celé republiky. Většinou tvrdí, že je viděli tam a tam. Když na místo přejede policie, nikdo už tam samozřejmě není. Nemůžeme ale žádnou informaci podcenit a neprověřit ji," doplnil Brázda.

Policisté také intenzivně vyšetřují, kdo uvnitř Borské věznice pomohl oběma vrahům na svobodu. "Zahájili jsme úkony trestního řízení pro trestný čin porušování povinností strážní služby a zneužití pravomoci veřejného činitele. Konkrétní člověk zatím obviněn nebyl," řekl plzeňský policejní ředitel Jiří Houba. Podle něho z dosavadního průběhu vyšetřování kriminalisté nezjistili důkazy o tom, že by uprchlíkům někdo pomáhal zvenčí.

Na Borech odvolán dozorce, sčítat se bude nepravidelně

Vedení Borské věznice ve čtvrtek vyloučilo možnost, že dozorci plzeňské věznice pomáhali při úterním útěku trestanců. "Jeden z nich je ale ode dneška postaven mimo službu kvůli zanedbání povinnosti," uvedla pro Novinky mluvčí věznice Jana Bartošová.

Ve věznici se od středy změnil systém kontrol vězňů. Sčítací prověrky budou prováděny nepravidelně tak, by nebylo možné zjistit, kdy bude sčítání provedeno. Dřívějším zvykem bylo, že se sčítání na pracovištích provádělo vždy v 10:00 a 15:00. Mezi těmito časy prováděli dozorci pouze zběžné, bezejmenné kontroly. Věznice přijala i další opatření, aby se nemohla opakovat úterní situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám