Hlavní obsah

Nasilník, kterého dopadla volavka, dostal 12 let

PRAHA

Pražský vrchní soud ve čtvrtek potvrdil červnový rozsudek Městského soudu v Praze a odsoudil třicetiletého Máriuse Luciána Draga za brutální přepadení a znásilnění několika žen na dvanáct let do vězení. Rumun podle rozsudku devět přepadených žen okradl a čtyři znásilnil. Surovými útoky jim způsobil řadu zranění a psychická traumata.

Článek

Dragan od prosince roku 2004 přepadl celkem jedenáct žen v Praze. Osamělé oběti si nejčastěji vybíral na tramvajové zastávce v Lazarské ulici v centru Prahy. Zároveň s nimi do tramvaje nastoupil i z ní vystoupil. Na odlehlé a neosvětlené cestě v Modřanech je pak brutálně napadl a okradl, některé znásilnil.

Násilník si vybíral převážně ženy ve věku kolem dvaceti let, napadl však též ženu o dvacet let starší, dokonce i důchodkyni. Navíc se vloupal do pěti domů v Praze 4 a 10, čímž způsobil škodu za více než půl miliónu korun.

Kriminalisté podezřelého zadrželi loni v červnu za pomoci "volavky", tedy policistky v přestrojení, která se násilníkem nechala přepadnout.

Napadené ženy trpí psychickými následky

Surově napadené ženy musely být hospitalizovány. Po  události se u nich rozvinula posttraumatická stresová porucha, která se dosud projevuje plačtivostí, depresemi a děsivými sny. Nejvážnější zranění utrpěla nejmladší z přepadených, sdmnáctiletá dívka, která musela absolvovat několik operací zlomené čelisti.

Možnost Draganovy převýchovy znalci vyloučili. U soudu se jen sebevědomě usmíval. K polehčujícím okolnostem patřilo, že se ke všem činům přiznal.

Již v roce 2001 byl Rumun, který byl i ve své vlasti odsouzen za loupežné přepadení a krádež,  z ČR vyhoštěn a deportován. Původně zde žádal o politický azyl, ale neuspěl. Přesto se o rok později vrátil, prý zde prodával květiny.

V červnu letošního roku odsoudil Dragana pražský městský soud na dvanáct let vězení .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám