Hlavní obsah

Policie zlikvidovala gang výrobců tabáku

Právo, Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Celníci a západočeští kriminalisté z finanční policie odhalili minulý týden ve Veleni ve středních Čechách tajnou továrnu na výrobu napodobenin značkových cigaret. Policisté zadrželi 28 osob české, holandské a vietnamské národnosti. Sedm z nich je již obviněno a byla na ně uvalena vazba.

Článek

 "Minulý týden jsme provedli 16 domovních prohlídek a 11 prohlídek nebytových prostor. Zajistili jsme tři funkční strojové linky na výrobu cigaret, 82 tun tabáku, okolo 14 miliónů cigaret, velké množství padělaných cigaretových kolků České republiky a Ukrajiny, okolo 20 tisíc eur, 300 tisíc korun, 125 tisíc dolarů," upřesnil informace Práva kriminalista, který si nepřál být jmenován.

Kapacita nalezené výrobní linky je cca 1900 ks cigaret za minutu, obsluhovat ji mohou 2 až 3 lidé. Obě výrobní linky byly ve výborném stavu. Policisté zajistili také maloobchodně balený tabák, popsaný jako tabák určený k vykuřování skleníků. Kriminalisté se domnívají, že byl používán pro nelegální výrobu cigaret.

Cigarety byly určeny pro české tržnice

Nelegálně vyrobené cigarety měly být prodávány převážně vietnamskými stánkaři na českých tržištích. Filtry a cigaretový tabák skupina dovážela z Vietnamu přes německý přístav Hamburk. Tyto suroviny měly být v sedmi kontejnerech. To údajně mělo postačovat na výrobu 170 miliónů cigaret se škodou pro český stát ve výši okolo 221 miliónů korun. Zločinný zisk měl podle prvních poznatků směřovat do zahraničí.

Na akci se kromě 300 celníků podílely i speciální zásahové jednotky policie. V letošním roce se jedná o druhý případ podobného charakteru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám