Hlavní obsah

Zásah hasičů mohl skončit výbuchem

Právo, Milan Vojtek
BŘECLAV

Ani v pondělí nemohli vyšetřovatelé policie a hasičů prohlédnout spáleniště, aby určili příčinu nedělního požáru podniku na výrobu toaletního papíru v Zaječí na Břeclavsku. Uvnitř haly s probořenými stropy stále dohoříval oheň a hasiči místo dohašovali. Překvapení však čekalo na vyšetřovatele ihned za vraty, kde našli ohořelou propan-butanovou láhev. Zřejmě ne jedinou.

Článek

 "A to nás při požáru ujišťovali, že tam nic podobného není. Ještě, že nevybuchla," uvedl jeden z hasičů. Ani statik ještě nemohl začít pracovat, hasiči ale nevěří, že by rozhodl jinak, než strhnout halu.

Celková výše škody je odhadována mezi 80 a 100 milióny korun. "Zatím není přesně vyčíslena. My jsme nájemci, další škodu utrpěl Agrotec, kterému patří zničená budova a poškozená auta," uvedl obchodní ředitel firmy Moracell Andrej Zimányi.

"V tomto okamžiku nemohu říci, kdy bude, a zda vůbec bude výroba obnovena. Oheň zničil výrobní linku. Pracovníci zatím budou doma, čerpají dovolenou, případně nepracují z důvodu přerušení výroby. Rozhodně nejsme z těch, komu by na lidech nezáleželo," dodal. Firma má v Zaječí pověst seriózního zaměstnavatele.

Země vydala chybějící vodu

Voda z hydrantů, která hasičům v neděli tolik chyběla, se objevila v pondělí. Nikoliv v potrubí, ale na kraji parkoviště za halou, kde vyvěrala na zem. Podle zástupců Agrotecu se muselo jednat o nešťastnou shodu náhod. Prasklé potrubí se obvykle projeví až po dvou dnech. Zda ale voda unikala do země bez ohledu na požár, nebo až poté, co se hasiči manipulovali s hydranty, nelze v dosud určit.

Mluvčí hasičů Jaroslav Haid se ohradil proti informaci některých médií, že by jim došla voda. "Už po příjezdu na místo zásahu se hasiči snažili uvést do provozu systém hydrantů, ale neúspěšně, takže museli zavést kyvadlovou dopravu vody z okolí," řekl Právu. Hustá mlha na operativnosti také nepomohla. Řidiči cisteren v nulové viditelnosti nemohli příliš spěchat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám