Hlavní obsah

Svědek obžaloby vysvětloval, proč mění výpovědi

Právo, Patrik Biskup
CHEB

Jako na běžícím pásu mění výpovědi klíčový muž obžaloby v případu vyloupeného zlatnictví Vlasta v roce 2001 v Chebu. Utajený svědek, který je několikanásobným recidivistou vystupující během tohoto trestního případu pod smyšleným jménem Jindřich Cipra nejprve odmítl vypovídat, později napsal dopis soudci, že byl ke svědectví v přípravném řízení donucen policií, potřetí u soudu tvrdil, že loupež spáchali obžalovaní Petr Oupický, Jiří Planeta a Iliya Atanasov.

Článek

V pondělí byl u hlavního líčení opětovně slyšen, aby objasnil, proč své výpovědi zásadním způsobem mění. Jeho rozporuplná tvrzení totiž vrhají stín podezření na podivné policejní praktiky, které vyšetřování celé kauzy provázejí. Některé skutečnosti totiž nasvědčují tomu, že vyšetřující detektivové z útvaru pro boj s organizovaným zločinem zřejmě zneužili utajené svědky z řad zločinců pro to, aby dostali za mříže lidi, které z loupeže podezřívali a byli o jejich vině přesvědčeni, ale neměli proti nim dostatek důkazů. Policisté to ale striktně odmítli.

Cipra minimálně jednou lhal

Při přelíčení vyšlo najevo, že přinejmenším v prvním případě Cipra lhal, když tvrdil, že odmítl vypovídat, protože mu vyhrožoval obžalovaný Oupický, se kterým se podle vlastních slov osobně setkal během pobytu ve vězení ještě před výslechem u soudu. Ze záznamů od vězeňské služby, které si soud vyžádal, je ale patrné, že ti dva spolu přišli do kontaktu až poté, co Cipra odmítl u soudu svědčit. "Přes jiné lidi mi vzkázal, že skončím, když budu proti němu vypovídat. Už znal moje pravé jméno a nikdo z policie mi nezajistil ochranu. Tak jsem ze strachu odmítl vypovídat," snažil se nyní rozpor vysvětlit Cipra vyslýchaný odděleně v jiné místnosti.

Potom, co odmítl Cipra u soudu poprvé vypovídat, napsal soudci dopis, ve kterém uvádí, že byl k falešnému svědectví donucen policií, protože by mu jinak přišili vraždu. K tomu řekl, že to napsal opět ze strachu z Oupického. "Oupický vymyslel text dopisu a já ho jen přepsal vlastní rukou. Oupický ho potom hodil do poštovní schránky ve věznici," prohlásil Cipra. Stejný člověk se o několik měsíců později už beze strachu opět vrací k původní výpovědi z přípravného řízení, která byla jedním z impulsů k zatčení a obvinění Oupického, Planety a Atanasova zatčeni.

O tom, že zlatnictví vyloupili právě tito tři muži, se Cipra údajně dozvěděl od Bulhara žijícího v Chebu, který po něm prý chtěl zajistit odbyt pro uloupené zlato. "Ptal se, jestli nevím o někom, kdo by koupil zlato. Když jsem vyzvídal, odkud pochází, řekl mi, že z loupeže, a později mi řekl, kdo tu loupež spáchal," tvrdil Cipra. Cizinec, kterého ale Cipra označil před soudem, to popřel a označil celé za holý nesmysl. "Přišel ke mně a chtěl práci. V té době jsem provozoval několik erotických klubů. Vyhodil jsem ho. Dokonce jsme se poprali," prohlásil u soudu Bulhar Mončev Kančev. V případu plném zvratů vynese soud rozsudek pravděpodobně ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám