Hlavní obsah

Závod na výrobu hygienických potřeb zničil požár

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZAJEČÍ

V areálu podniku na výrobu toaletního papíru a dalších hygienických potřeb v Zaječí na Břeclavsku vypuknul v noci na neděli požár. Škoda bude zřejmě vyčíslena na více než osmdesát miliónů korun.

Článek

"Hoří tam linka za čtyřicet miliónů korun," konstatoval při pohledu na plameny šlehající propadlou střechou výrobní haly společnosti Moracell jeden z pracovníků firmy.

Předpokládá, že vzhledem k rozsahu požáru asi přijde o práci. "Byl jsem na zábavě, když za mnou přiběhla kamarádka, že prý v podniku hoří. Tak jsem v tu ránu úplně vystřízlivěl a spěchal sem. Je to strašné. Hořet snad prý začalo v některé kanceláři," popsal.

Zda je zvěst o původu ohně v kanceláři pravdivá, ukáže až vyšetřování. Zoufalství neskrývaly ani ženy, které na místo pohromy přispěchaly z nedaleké obce. Také měly o svém dalším osudu jasno, vzhledem ke zničení podniku nejspíše nebudou mít práci.

Podle prvotních informací shořela výrobní linka za čtyřicet miliónů korun a skladové zásoby. Jen ve skladě mělo být podle zaměstnanců zboží za osmdesát miliónů korun, mimo jiné tři sta tun papíru.

Budova je zcela zničená a statik zřejmě potvrdí nutnost demolice. Předběžně uvedená výše škody osmdesát miliónů korun tak bude s největší pravděpodobností výrazně překročena. Hasiči bojovali také s plameny, ohrožujícími administrativní budovu.

O práci se jim postarali také zaměstnanci sousedního Agrotecu. Na ploše společnosti, sousedící s výrobním provozem, stály nové automobily. Jeden hasiči odsunuli, navzdory ochlazování ale před příjezdem řidiče kamionu žár poškodil dva obytné vozy na ložné ploše soupravy. "Je to smůla, dnes jsem je měl odvézt na veletrh," konstatoval řidič.

Zprávu o požáru přijali hasiči v 1:27. Podle mluvčího Jaroslava Haida to bylo asi deset minut po vypuknutí požáru. Po třetí hodině již měli oheň téměř pod kontrolou, jenže hasičům začala docházet voda. Zjistili, že síť hydrantů je nefunkční. "Tento problém se skutečně objevil, vodu jsme museli přivážet z kilometr vzdálené obce. Přitom se jeden z hasičů zranil," dodal Haid.

Další nebezpečí představovala přítomnost nádrží s kapalnými hořlavinami, aby nezačala hořet, museli ji hasiči ochlazovat těžkou pěnou. S plameny bojovalo patnáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, Celkem na místě operovala stovka mužů. "Byl to jeden z nejhorších letošních požárů, možná i horší než na hradě Pernštejn," uvedl mluvčí hasičů. Hala hořela ještě v neděli kolem poledne, hasiči uvnitř hasit nemohli, zdi hrozily zřícením.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám