Hlavní obsah

Policie viní úředníky z podvodu s penězi z fondů EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V zatčení osmi lidí vyústila v pátek iniciativa, kterou vyvinul letos na jaře tým tehdejšího ministra pro místní rozvoj, nynějšího premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD). Policie všech osm obvinila ze zatím největší zpronevěry peněz z fondů Evropské unie ve výši 229 miliónů korun.

Článek

Jedná se o peníze, které byly Česku poskytnuty z fondu Phare do Nadace pro rozvoj regionů, zřízené při ministerstvu pro místní rozvoj. Právu to včera potvrdil státní zástupce Boris Havel, který vyšetřování dozoruje. Obvinění jsou stíháni jako organizovaná skupina pro zvlášť závažné úmyslné trestné činy podvodu a legalizace výnosu z trestné činnosti.

Mezi obviněnými jsou také bývalý náměstek ministra Petr Forman (současný místopředseda středočeské US-DEU) a jeho poradce Radim Špaček. Dva ze zadržených byli po výslechu propuštěni, u ostatních bude policie patrně navrhovat uvalení vyšetřovací vazby.

Začalo to trestním oznámením

Paroubkovi spolupracovníci Jiří Faifr a Jaroslav Král po několika měsících zkoumání situace na ministerstvu, které Paroubek převzal po svém předchůdci Pavlu Němcovi (US-DEU), podali trestní oznámení kvůli podezření z machinací s penězi z evropských strukturálních fondů. Podezření se nyní potvrzuje.

Mezi obviněnými je podle žalobce Havla také likvidátor nadace a likvidátoři společností, které byly vytvořeny za účelem přelévání prostředků z nadace. Vše se podle Havla odehrávalo od konce roku 2003 až do letošního září, kdy se odehrála poslední manipulace s penězi. Vyšetřování ale neprokázalo, že by se na podvodu jakkoli podílel bývalý ministr a předseda Unie svobody Němec, ani jeho nástupci.

Promyšlený plán

Osmičlenná skupina si podle státního zástupce předem podvodný plán promyslela. "Na jeho základě se tito pachatelé snažili vyvést, odstranit z likvidačního zůstatku Nadace pro rozvoj regionů 229 miliónů korun," uvedl Havel. Šlo o peníze, které zbyly z finančních prostředků fondů Phare, které EU poskytla Česku na konkrétní a přísně účelově vázané projekty. Evropské prostředky z fondu Phare začala ČR čerpat již v první polovině 90. let. Nadace pro rozvoj regionů rozdělovala peníze především na různé vzdělávací projekty.

Obvinění přitom podle Havla využili k uskutečnění podvodného záměru toho, že majetková struktura Nadace pro rozvoj regionů byla velice nepřehledná. Mezi obchodními subjekty byly navíc nezákonné vazby, protože jeden ovládal druhý, což bylo podle Havla v rozporu s obchodním zákoníkem platným od ledna 2003.

"Pachatelé toho využili a finanční prostředky v částkách 144 miliónů korun a 85 miliónů korun se snažili ke svému obohacení odstranit z likvidačního zůstatku nadace, a poškodit tak stát, jmenovitě ministerstvo pro místní rozvoj," zdůraznil Havel. Dodal, že 144 miliónů korun se podařilo na bankovních kontech jistého subjektu zajistit. "Dalších 58 miliónů korun se vrátilo zpátky do nadace a ještě zbývá dohledat 27 miliónů," uvedl žalobce.

Regionální fondy jako transformační projekt

Akciová společnost Regionální fondy se základním jměním 144 miliónů korun vznikla podle internetového výpisu z obchodního rejstříku 15. září 2004. Členem představenstva společnosti byl Petr Forman, členem dozorčí rady pak kromě Radima Špačka byl, i když jen krátce, od 15. září do 29. listopadu 2004, také Ivo Hartmann, nynější Němcův náměstek na ministerstvu spravedlnosti. Ten byl za Němce ve stejné funkci i na MMR a krátce po Paroubkově nástupu odešel za svým bývalým šéfem.

Jak ale Hartmann v pátek řekl Právu, činnosti dozorčí rady Regionálních fondů se vůbec neúčastnil a ani policie ho v této věci vůbec nekontaktovala. Podle jeho vysvětlení vznikla společnost Regionální fondy podle plánu náměstka Formana, který tím chtěl údajně zabránit neustálému snižování čistého jmění nadace. Peníze proto měly být převedeny na akciovou společnost Regionální fondy, která by pak akcie převedla na stát.

"Garantováno to mělo být tím, že v orgánech společnost budou zaměstnanci ministerstva, takže když mi byl předložen materiál, abych se stal členem dozorčí rady, řekl jsem, proč ne. Krátce na to jsem ale na svůj post náměstka rezignoval, a proto jsem podal i rezignaci na členství v dozorčí radě," řekl Hartmann. Ten zároveň zdůraznil, že Forman svůj transformační projekt sice předložil na poradě vedení ministerstva, tak jej však nikdy neschválila, pouze jej vzala na vědomí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám