Hlavní obsah

Úřednice v Brně prodávala informace zločincům

Právo, Petr Knötig
BRNO

Pro hrubé porušení pracovních povinností čeká výpověď 25letou zaměstnankyni Krajského státního zastupitelství v Brně, která pracovala na Městském státním zastupitelství v Brně (MSZ), kde měla na starost rejstříky. Kromě výpovědi ji policie stíhá pro nadržování a úplatkářství, protože je podezřelá, že za úplatu prozrazovala důležité informace česko-balkánskému gangu, který na dálnicích okrádal řidiče.

Článek

Zločince zadrželi pracovníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) před několika dny a v rámci vyšetřování se ukázalo, že gang měl dobré informace, které mohly velmi ztížit jak pátrání, tak i další dokazování trestné činnosti. Mladá řadová úřednice zřejmě pomohla bandě zbavit se včas věcí, které by policii pomohly v dokazování.

"Domníváme se, že tyto informace mohly výrazně ovlivnit výsledky domovních prohlídek u zadržených, protože jsme při nich nenašli to, co jsme čekali, že najdeme. Našli jsme jen mobilní telefony a SIM karty, ale nic z toho, co měli řidičům sebrat. Je fakt, že brali hlavně peníze, ale taky elektroniku a další cenné věci, které jsme nenašli,"sdělila Právu mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová.

Policie odmítá prozradit, jakým způsobem na úřednici MSZ přišla, protože by odhalila cesty, jakými dokáže čelit boji s prodejnými státními úředníky či policisty. "Tuto ženu jsme odhalili pomocí operativních prostředků, které máme k dispozici. Víc se k tomu zatím nebudeme vyjadřovat," dodala Kosinová.

Odhalení překvapilo další pracovníky

Odhalení této úřednice, která vedla jeden z rejstříků na MSZ v Brně a neměla tedy žádné významné místo, způsobila u státních zástupců i dalších pracovníků překvapení, protože žena neměla žádné pracovní problémy a nikdo by ji s trestnou činností nespojoval. Protože je pracovnicí Krajského státního zastupitelství v Brně a je jen zařazena na práci na MSZ, musí o jejím dalším osudu rozhodnout její nadřízení.

"Dostala se k informacím přes počítač, který má k dispozici kvůli plnění pracovních povinností. Je to velmi hrubé porušení pracovní kázně, za které ji čeká výpověď. Materiály jsme předali jejím nadřízeným, kteří nyní rozhodnou o okamžitém zrušení pracovního poměru. Je sice nemocná, ale v takovémto případě to nic neznamená a výpověď může dostat i v pracovní neschopnosti," potvrdila Právu Milena Hojovcová z MSZ v Brně.

MSZ v Brně si případ gangu, který na dálnicích a rychlostních komunikacích zastavoval řidiče pro údajnou poruchu a pak je okrádal, ponechá i nadále pod dozorem. Pouze kauzu stíhané úřednice předá jinému státnímu zastupitelství, aby nedošlo k podjatosti. "Jsme na takové profesionální úrovni, že případ gangu není nutné předat jinam," dodala Hojovcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám