Hlavní obsah

Případ sochaře Opočenského se vrací na začátek

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Odvolací soud vrátil v pondělí případ Pavla Opočenského nižší instanci k novému projednání. Sochař je obžalovaný ze zneužívání nezletilých dívek a byl v prosinci odsouzen ke tříletému vězení. U pražského městského soudu pak žádal mírnější trest. Obává se totiž šikany ze strany spoluvězňů a chce také dokázat, že pokud dostane šanci, může vše napravit.

Článek

Umělec se do povědomí veřejnosti dostal především autorstvím pomníku bratří Čapků na pražském náměstí Míru, ale také známou kauzou z počátku devadesátých let, kdy usmrtil na ulici mladého skinheada. Obžaloby byl nakonec zproštěn s odůvodněním, že tak jednal v sebeobraně. Před pěti lety byl stíhán kvůli výtržnictví. Již tehdy totiž projevoval svou sexualitu onanií na veřejnosti. Během vyšetřování však byl amnestován.

Opočenský: dívkám jsem pomáhal

Před soud Opočenského dostalo loni obvinění rodičů dvou dvanáctiletých romských dívek, kterým dal za svléknutí 500 korun. Podle obžaloby je také odmítal pustit ze svého bytu v Nuslích, což se ovšem u soudu nepotvrdilo.

 Případ těchto dvou dívek však odhalil mnohem širší rozměr minimálně nemorálního chování Opočenského. Jak se ukázalo, na návštěvu k němu chodily dívky ve věku od 10 do 15 let, které se za peníze před ním svlékaly a poskytovaly mu sexuální uspokojení. S jednou ze svých nejvěrnějších návštěvnic pak souložil ještě předtím, než dosáhla patnáctého roku věku. Zároveň se dopustil výtržnictví, když onanoval před dívčím internátem.

Opočenský vše přiznal. Sochař neustále opakoval, že dívkám vlastně pomáhal, řešil s nimi jejich osobní problémy, jejich budoucnost, v několika případech jim rozmluvil i drogy. Mladé dívky, které se staly jeho obětí, jej při příchodu do síně Obvodního soudu pro Prahu 2 vesele zdravily a usmívaly se na něj. Podle znalců netrpí žádnou sexuální deviací.

Reklama

Výběr článků

Načítám