Hlavní obsah

Krejčířův gang zřejmě štědře uplácel policisty

Právo, Patrik Biskup
PRAHA

Vyšetřovatelé mají v rukou možná klíčový důkaz o tom, že uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř prostřednictvím svých nejbližších spolupracovníků uplácel různé státní zaměstnance včetně policistů. Jejich jména totiž obsahuje pokladní deník, který podle informací Práva z důvěryhodného zdroje zajistili kriminalisté při domovní prohlídce v bytě Krejčířovy pravé ruky Aleše Zagory.

Článek

Z deníku je patrné, že těmto lidem byly pravidelně vypláceny částky řádově v desítkách i stovkách tisíc korun. "Podle jmen a poznámek k nim to vypadá na výkonné státní úředníky a policisty. Nejsou tam žádná jména známých politiků nebo vysokých policejních funkcionářů. Předpokládáme, že peníze dostávali za nějaké protislužby. Údaje z pokladního deníku se zatím prověřují," řekl v úterý Právu zdroj obeznámený s vyšetřováním případu. O čem se zatím jen spekulovalo, začíná nabývat reálné podoby.

Zagoru zatkli minulý měsíc detektivové z útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality ještě s dalšími třemi muži, kteří podle policie patří mezi špičky Krejčířova gangu. Všichni byli obviněni z trestných činů podvodu, zločinného spolčení a padělání bankovek. Společně plánovali podle policie vraždu celníka a chtěli na státním podniku Čepro podvodně vylákat zhruba tři miliardy korun. Kromě toho policie gang viní z padělání švýcarských franků v hodnotě šesti miliard korun.

Zagora se staral v Česku o Krejčířovy firmy. Mluvčí vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Zadražilová informaci o nalezeném pokladním deníku v Zagorově bytě nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. "Všechny zajištěné věci při domovní prohlídce se vyhodnocují. Nechci říkat podrobnosti, abych neohrozila další průběh vyšetřování," uvedla státní zástupkyně.

Nový krok k rozluštění záhady

Nový důkaz o možném podplácení policistů Krejčířem tak může rozluštit například i záhadu kolem jeho zmizení z vily v Černošicích u Prahy v průběhu domovní prohlídky.před třemi měsíci. Za jeho útěk je už stíhán Jan Špitálský, který tehdy policejnímu zásahu velel. Obviněn byl z nedbalostního trestného činu maření úkolu veřejného činitele. Nyní ale mají vyšetřovatelé k dispozici reálné podklady, na základě kterých se mohou zabývat i verzí, že Krejčířovi pomohl z vily někdo z policistů vědomě a dostal za to zaplaceno.

Krejčíř je v současné době se svojí rodinou na Seychelských ostrovech, kde mu vydání do České republiky k trestnímu stíhání zatím nehrozí.

Reklama

Související články

Seychely Krejčíře do ČR nevydají

Seychelské ostrovy rozhodly, že podnikatele Radovana Krejčíře do ČR nevydají. Informovala o tom v úterý TV Nova, které to řekl viceprezident tohoto státu Marc...

Výběr článků

Načítám