Hlavní obsah

Makedonec dostal za přepadání důchodkyň devět let

PRAHA

Hamit Jonuzi má jít za přepadání starých a bezbranných žen na devět let do vězení. Po odpykání trestu bude vyhoštěn. V hlavním líčení o tom ve středu rozhodl pražský městský soud. Proti jeho verdiktu se lze odvolat k pražskému vrchnímu soudu.

Článek

Cizinci, který většinou našel v kabelce obětí pár desítek korun, hrozilo pět až 12 let vězení. Obžaloba vinila třiatřicetiletého žadatele o azyl v ČR z oloupení devíti důchodkyň, vesměs ve věku kolem 80 let. Nejstarší bylo dokonce devadesát. Některé z nich ho poznaly.

Vazebně stíhaný muž, který až do zatčení přebýval v azylovém středisku v Bruntále, osm z devíti napadení popřel. Tvrdí, že v době loupeží nebyl vůbec v Praze. Přiznává pouze poslední z útoků, kdy byl dopaden vzápětí po činu. Při přepadení ženy prý nebyl psychicky v pořádku, protože se ten den dozvěděl, že mu v Makedonii zavraždili otce a bratra.

Loupeže začaly koncem loňského října a skončily v půli letošního ledna. Odehrály se v obvodech Prahy 1, 2 a 6. Lupič při nich jednal podle stejného scénáře. Staré ženy si vždy nejdřív vytypoval a pak je sledoval až do místa bydliště, kde se s nimi vloudil do domu. Třeba pod záminkou, že jde navštívit kamaráda.

Na velké peníze si stejně nepřišel

V chodbě domu se lupič na ženy vrhl a začal jim z ruky rvát kabelku nebo tašku. Většinou je tím strhl na zem a pak i s lupem utekl. Na velké peníze si ve většině případů nepřišel. Ženám způsobil drobnější zranění a šok, jedné z obětí dokonce vážnou újmu na zdraví. Když ji pachatel shodil na zem, zlomila si krček pravé pažní kosti. Osmdesátiletá žena byla dva měsíce odkázána na lůžko a dosud není podle lékařů schopna samostatného pohybu.

Podobných, a často i brutálnějších loupeží na důchodcích v posledních letech v metropoli přibylo. V této souvislosti patří k nechvalně proslulým zločincům například Miloslav Sláma, kterého soudy před časem potrestaly doživotím za dvě loupežné vraždy důchodkyň a sérii dalších napadení starých žen. Výjimečný trest v délce 25 let odnětí svobody dostal zase František Deleman, který zavraždil dva důchodce a další přepadl. Muže kolem 80 let si vytypovával na poštách, když si vyzvedávali důchod

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám