Hlavní obsah

Lubina své kumpány stále kryje

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Jednatřicetiletý David Lubina, obviněný ze zářijové vraždy střihače TV Nova Michala Velíška, stále kryje své komplice. O lidech, kteří mu pomáhali se tři týdny skrývat v zemljance poblíž Klánovic u Prahy, odmítá policistům cokoli prozradit.

Článek

"Dá se říct, že chce zachovat jakési dekorum. Asi nechce být za udavače," uvedl Lubinův obhájce Martin Korbař. Lubina tak své kumpány hájí i přesto, že si musí být vědom toho, že právě oni ho kvůli stotisícové odměně od Novy udali policii. To přitom učinili dokonce dvakrát.

Lubinu totiž zřejmě nalákali do pasti na Černém Mostě ještě poté, co kriminalistům utekl z klánovického vlakového nádraží. Policie to nepotvrdila ani nevyvrátila. "Nebudu to komentovat," řekl vyšetřovatel případu Pavel Rosák.

Policie už také připravila rekonstrukci vraždy na pražském Karlově náměstí. Podle informací Práva by měla proběhnout již zítra odpoledne. "S rekonstrukcí na místě činu budou spjata velká bezpečnostní opatření," řekl k tomu již před časem šéf pražské mordparty Josef Lottes s tím, že minimálně část náměstí tak bude pro veřejnost uzavřena.

Komplicové zatím obviněni nebyli

Očití svědci události přitom již dříve na policii vypověděli, že oba výstřely padly rychle za sebou a ještě předtím, než Velíšek upadl na zem. Podle Korbaře se tak nepotvrdily spekulace, že by Lubina střílel na Velíška i poté, co ležel zraněný na zemi. "Předpokládám, že rekonstrukce to jen potvrdí," řekl Korbař s tím, že jeho klient jednal zkratkovitě a Velíška zabít nechtěl.

Policie také zatím nechce komentovat, jestli Lubinovým komplicům hrozí nějaký postih. Mohli by být stíháni za nadržování pachateli nebo neoznámení trestného činu. Podle Lottese zatím nikdo obviněn nebyl.

Už příští měsíc pak čeká Lubinu soud kvůli tomu, že údajně v červnu ohrožoval plynovou pistolí cestující v pražském autobuse číslo 253. "Hlavní líčení je naplánováno na 16. listopadu," řekla ČTK soudkyně Vanda Činková. Kvůli červnové události čelí Lubina obvinění z výtržnictví, z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a z maření výkonu úředního rozhodnutí.

Za tuto trestnou činnost mu hrozí maximálně dva roky odnětí svobody. Za Velíškovu vraždu mu hrozí až výjimečný trest, tedy až pětadvacet let, případně doživotí.

Reklama

Související témata:

Související články

Nova vyplatila 100 tisíc za dopadení Lubiny

Televize Nova v úterý vyplatila dvěma lidem dohromady stotisícovou odměnu za pomoc při dopadení Davida Lubiny. Ten je obviněn z vraždy střihače Michala Velíška...

Výběr článků

Načítám