Hlavní obsah

Krejčířův komplic Zagora je obžalován z křivého svědectví

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přerovský státní zástupce Rudolf Volek obžaloval Aleše Zagoru z křivého svědectví. Zagora, stíhaný jako komplic uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře, by se měl před přerovským soudcem Jiřím Barboříkem zodpovídat ze své role v pět let starém případu násilného vyloupení domku českotěšínských manželů, lékařů ošetřujících rodinu Krejčířů.

Článek

 "Obžaloba souvisí s tímto pět let starým případem," potvrdil v pondělí informace Práva přerovský okresní žalobce Radim Obst.

Gangsterská akce před pěti lety připomínala loupeže gangu okolo Davida Berdycha. Ve čtyři hodiny ráno 2. března 2000 přepadli tři maskovaní lupiči v ložnici rodinného domku v Českém Těšíně spící dvaasedmdesátiletou lékařku Dagmar G.

K smrti vyděšenou ženu svázali, dům vyloupili a spoutanou ženu se zalepenými ústy ponechali svému osudu. Odnesli si zhruba třímiliónovou kořist. Tvořily ji obrazy Josefa Čapka, Emila Filly a dalších mistrů, zlaté šperky a peníze.

"Šli najisto. V Českém Těšíně se léta vědělo, že manželé mají rádi umění a mají cennou sbírku obrazů," řekl Právu místní obyvatel. Nesouhlasil s uvedením jména.

Svědek zmizel

"Českotěšíňák Radek Zwierzyna se odvážil svědčit proti Radovanu Krejčířovi. Od června ho v Českém Těšíně nikdo neviděl. Země se slehla i po jeho ženě a dvou dětech," zdůvodnil své obavy.

Až za dva roky se ukázalo, že se dodnes neznámí lupiči nemuseli odvety Krejčíře i jeho otce Lamberta za "útok na rodinného lékaře a jeho ženu" obávat.

V červenci 2002 totiž policisté nalezli uloupené obrazy Čapka a Filly při domovní prohlídce v tajné místnosti v Krejčířově černošické vile. Krejčíř však obviněn z loupeže nebyl. Na scénu vstoupili komplicové.

Miliónová nabídka za vědomou lež

Zagora při vyšetřování a loni před přerovským soudem vypověděl, že obrazy ukryl do černošické vily on bez vědomí Krejčíře. Obrazy prý převzal od podnikatele Tomáše Pavlíčka, který zase tvrdil, že je koupil od neznámé osoby jménem Kuča. Tuto verzi loni soudil přerovský soudce Jiří Barbořík. Na špek však neskočil. Zprostil Pavlíčka obžaloby z podílnictví a nechal věc došetřit.

"Objevily se listinné a další důkazy, že to nebylo tak, jak vypovídali. Byly to dopisy pana Krejčíře panu Besharovi z vyšetřovací vazby, kde měl instruovat, aby pan Pavlíček vzal věc obrazů na sebe za slib vydání jednoho miliónu korun. Svědčil pro to i Beshara," vysvětlil včera Právu soudce. Dále uvedl, že se loni při soudním líčení ukázalo, že Zagora s obrazy vůbec nepřišel do styku.

Dohoda s Krejčířem

"Obrazy vůbec od pana Pavlíčka nepřevzal, vůbec je k dispozici neměl. Měl je k dispozici pan Krejčíř. A pan Zagora se k nim měl uvedeným způsobem přihlásit po dohodě s Krejčířem a prostřednictvím obhájců o tom informovat pana Pavlíčka, aby se za milión korun k obrazům přihlásil," řekl soudce. To je nyní důvodem obžaloby Zagory z křivého svědectví. "Panu Pavlíčkovi se klade za vinu, že ukradené obrazy vzal na sebe, aby měl trestní odpovědnost on. Předpokládám, že o obžalobě rozhodnu do měsíce," dodal soudce.

Zagora je v současnosti ve vyšetřovací vazbě, kde od minulého čtvrtka čelí spolu s dalšími Krejčířovými komplici Alešem Kohoutkem, Ivo Hricikem a Tomášem Pavlíčkem obvinění ze zločinného spolčení a padělání bankovek.

"Proti uvalení vazby podali stížnost do středy o ní rozhodne soudce Jiří Englich," odpověděla včera na dotaz Práva pracovnice soudu pro Prahu 9.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám