Hlavní obsah

Starosta dostal podmínku za to, že neřešil přestupky

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Obyvatelé Stanovic na Karlovarsku, kteří porušili zákon o přestupcích, si nemusejí dělat starosti z toho, že budou potrestáni. Tamní starosta Radek Langmaier (nezávislý) si s vyřizováním, přestupkové agendy příliš hlavu nelámal. Řadu případů totiž vůbec neprojednal a když už se mu nějaký přece jen dostal do rukou, tak ho vyřešil v rozporu se zákonem.

Článek

Za maření úkolu veřejného činitele mu karlovarský soud uložil tří měsíční trest vězení s podmínečným odkladem na rok a půl. "Nešlo o úmysl někoho zvýhodnit ale o nedbalostní jednání," řekla Právu soudkyně Jaroslava Krůšková, která v případu nenařizovala hlavní líčení ale rozhodla trestním příkazem. Jednatřicetiletý starosta trest přijal a proti rozhodnutí soudu si nepodal žádný opravný prostředek.

Na případu pracovali detektivové z plzeňské expozitury útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Z výsledků vyšetřování je také patrné, že starosta se pasoval do role předsedy přestupkové komise bez právnického vzdělání či zvláštní odborné způsobilosti. U většiny přestupků spáchaných v loňském roce tak došlo k zániku odpovědnosti provinilých občanů.

Samotný starosta pětisethlavé obce vinu nepopírá ale na druhé straně ani neuvažuje o odstoupení z funkce. "Byla to moje hloupost a neznalost zákona. Nešlo však o žádné závažné přečiny ale spíše o prkotiny jako například facka na bále nebo vysypané kolečko smetí na cizím pozemku.

Před zastupiteli to tajil

Nikoho jsem nechtěl jak se říká krýt, tady se všichni známe. Většinou jsem se domluvil s poškozenou stranou, že oznámení stáhla zpátky," vysvětlil starosta. Své odsouzení ovšem před zastupiteli držel v tajnosti.

"Věděli o tom, že takový problém tady je ale už nebyli informováni, že jsem byl za to pravomocně odsouzen," připustil první muž obce. Podle něho je nyní prioritní dovést obec do mimořádných voleb v březnu příštího roku. "Klesl nám počet zastupitelů pod zákonem stanovenou hranici a nemáme žádného náhradníka. Takže občané půjdou na jaře k volební urně," uzavřel starosta.

Ani pravomocné rozhodnutí soudu není podle ředitele kanceláře karlovarského hejtmana Romana Rokůska překážkou k tomu, aby starosta mohl dál zastávat funkci. "Té ho zbaví jedině nástup do výkonu trestu. Může také klidně kandidovat v nadcházejících mimořádných volbách," konstatoval Rokůsek.

Reklama

Výběr článků

Načítám