Hlavní obsah

Právo: Znásilnila Svobodová zákon?

– PRAHA

Případ Sandry Svobodové obviněné ze zločinného společení a podvodu, jejíž působení jako rozhodce ad hoc nyní šetří policie, rozvířil diskusi, zda vlastně její činnost neumožnil děravý zákon. Ke kauze se opět podrobně vrací pondělní Právo ve své příloze Firma.

Článek

Ačkoli poslanci, které Právo oslovilo, neznali přesně podrobnosti kauzy, většinou připouštěli, že zákon skutečně může vady mít. Podle některých však není na vině zákon, ale lehkovážnost, s kterou fyzické osoby a podnikatelé uzavírají smlouvy.

Problém je ale v tom, že jedna z postižených firem dokonce ani žádnou smlouvu se stranou, která z ní páčila peníze neměla, a Svobodová přesto na podnikatelku poslala exekutory.

Podle stínového ministra spravedlnosti ODS Jiřího Pospíšila je normální, že nedostatky zákona, který v ČR vznikl před lety na zelené louce, odhalilo až jeho užívání. "Jsem pro, aby se odstranily mezery, které vedly třeba k případu Svobodové. Nemělo by docházet k dvojímu výkladu," řekl Pospíšil.

Svobodová se ale na ČT 1 obhajovala tím, že výklady zákona jsou dokocne čtyři a záleží na tom, jakou člověk zvolí právní teorii. Podle ní má rozhodce ad hoc, tedy prakticky kdokoliv z nás (!), oprávnění stanovit svojí pravomoc. Soudci a odborníci ze stáleho Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře potvrzují, že rozhodce ad hoc může být kdokoliv, kdo je způsobilý k právním úkonům, nicméně že Svobodová zákon znásilnila, neboť posílala exekutory i v případech, kdy obě strany sporu neměly smluvně uzavřenou rozhodčí doložku.

Autentickou zpověd podnikatelky, která iniciovala vyšetřování této komplikované kauzy a vysvětlení základních pojmů, včetně těch, které souvisejí s pohlavní identitou (Svobodová je transsexuál), najdete v pondělním Právu, příloze Firma

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám