Hlavní obsah

Obžalovaná z vraždy kojence vyslechla osvobozující rozsudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský soud v pondělí zprostil viny Marii Ročkovou, obžalovanou z vraždy své dvouměsíční dcery. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by smrtelná zranění dítěti způsobila právě obžalovaná. Ženě hrozilo až 15 let vězení.

Článek

Matka tří dcer, která studuje střední školu, měla podle obžaloby 3. září loňského roku v pražském bytě smrtelně zranit svou teprve dvouměsíční dceru Patricii. Ročková měla dítě opakovaně uhodit do hlavy a tím jí způsobit zlomeninu lebky, kterým po týdnu v nemocnici kojenec podlehl.

Jak žena dříve u soudu vypověděla, necítí se být za smrt své dcery zodpovědná. "Sama za sebe vím, co dělám. Já to nezpůsobila," řekla Ročková.

Soud přitom státní zástupkyně žádala, aby Ročkovou místo vraždy uznal vinou z neposkytnutí pomoci a uložil jí podmíněný trest. Ročková totiž poslala manžela s dítětem na pohotovost až několik hodin poté, co se jí dítě nezdálo v pořádku. Chodili s ním po různých lékařích místo toho, aby zavolali záchrannou službu. Navíc nikde neřekli, co se kojenci skutečně stalo.

Z ublížení na zdraví s následkem smrti byl původně stíhán otec kojence Patrik Roček, který v osudné odpoledne dvouměsíční holčičku a její šestnáctiměsíční sestru hlídal.

Otec uvedl několik verzí smrti kojence

Jeho výpovědi se přitom postupně měnily. Nejprve vypověděl, že mu Patricie vyklouzla z asi metrové výšky z ruky při koupání. Před dopadem na zem prý hlavou narazila na vodovodní baterii. Později doznání odvolal a vinu svedl na manželku. Ročková tvrdila, že když přišla domů, už se Patricie chovala divně. 

"Ptala jsem se manžela, jestli je všechno v pořádku. Řekl, že ano a že Patrušku nakrmil," řekla Ročková s tím, že se jí ale dcera zdála apatická. Později si všimla tří modřin na hlavě kojence. Manžel ji prý uklidňoval, že se nic neděje.

Roček poté předložil ještě další verze, Patricii měla zabít dětská hrazdička, která na ni omylem spadla, nebo ji nechtěně usmrtila její šestnáctiměsíční sestra kopnutím do hlavy. Podle další verze na Patricii spadla broušená váza, kterou na ni starší sestra svrhla. Později si vzpomněl, že dítě shodilo dokonce dvě dózy.

Znalci ale smetli všechny Ročkovy verze ze stolu a v podstatě se shodli v tom, že zranění musel dítěti způsobit člověk. Žalobkyně proto naznačila, že v případě osvobozujícího rozsudku lze možná očekávat nové obvinění manžela obžalované. "V bytě byly tehdy přítomny jen dvě osoby," zdůraznila.

Rozsudek zatím není pravomocný, žalobkyně i Ročková si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám