Hlavní obsah

Policie zrekonstruovala schůzku, která spustila kauzu Kořistka

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Už o půl páté ráno začal ve středu vyšetřovací pokus v kavárně ostravského Shopping Parku, který má prokázat, zda svědek Ladislav Sommer opravdu mohl slyšet rozhovor mezi poslancem Zdeňkem Kořistkou, asistentem předsedy ODS Markem Dalíkem a lobbistou Janem Večerkem.

Článek

Sommer se policii přihlásil před několika měsíci s tvrzením, že náhodou seděl u vedlejšího stolu a slyšel útržky rozhovoru o "deseti miliónech" a "politické budoucnosti". Výsledek vyšetřovacího pokusu bude mít podle státní zástupkyně Tamary Kornasové vliv na to, zda kauza zůstane i nadále odložená, nebo bude obnoveno trestní stíhání Dalíka s Večerkem.

 "Jedna nebo druhá alternativa je v této chvíli možná," potvrdila ve středu dopoledne Kornasová. Vyšetřovacího pokusu se zúčastnil pouze Sommer. Dalík s Večerkem účast důrazně odmítli, a proto je nahradili figuranti.

Podle Sommera bylo svědectví prokázáno

Sommer krátce po skončení pokusu řekl, že podle jeho názoru bylo jeho svědectví prokázáno. "Proběhlo deset vyšetřovacích pokusů v různých režimech ozvučení a hlasitosti. Každý z pokusů podle mne alespoň zčásti prokázal, že aspoň něco bylo slyšet. U některých pokusů jsem zaslechl minimálně jedno slovo, u jiných jsem rozuměl dokonce celé věty," řekl Sommer.

Ostravská státní zástupkyně Tamara Kornasová řekla, že zatím nelze jednoznačně říct, jak pokus dopadl. "Vyšetřovací pokusy byly snímány na kameru a musím říct, že to bylo poměrně obsáhlé. Vyhodnocení bude otázkou několika dní," řekla Kornasová.

Vyšetřovací pokus trval zhruba čtyři hodiny. Nejprve probíhal za úplného klidu, později už kolem stolků procházeli první zákazníci. Uniformovaní policisté však nabádali zvědavce, aby se v okolí příliš nezdržovali. "Můžete tady pouze procházet. Mám oprávnění vás vykázat a nerad bych zacházel do extrému," řekl jeden z policistů redaktoru Práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám