Hlavní obsah

Řidič zabiják přiznal, že pil

Právo, Josef Gabzdyl, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Dvacetiletý řidič, který v sobotu v Píšti na Opavsku zabil dvě dívky (15 a 17 let), přiznal, že před jízdou smrti mu tělem koloval alkohol. "Při výslechu řekl, že si ještě před nasednutím do automobilu dal několik piv a nějakou odlivku něčeho tvrdšího," potvrdil předseda Okresního soudu v Opavě Jiří Urban, který o víkendu rozhodoval o vzetí mladíka do vazby.

Článek

Policisté viníka dopadli v místě bydliště až po několika hodinách, protože po najetí do skupinky mladých lidí utekl. Právě kvůli tomu se nakonec soudce přiklonil k vazbě. "Útěkem totiž naznačil možné maření vyšetřování," uvedl Urban a dodal, že obviněný svého činu litoval.

"Ale myslím, že si teprve začíná uvědomovat, co způsobil a jakou bolest musejí prožívat příbuzní obětí."

Mladík řekl, že jel rychle

Viník přiznal i vyšší rychlost než povolenou padesátku, ale kolik přesně v půjčené Hondě Civic jel, to nevěděl. "Vozidlo posoudí znalci, zatím ani nemáme posudek, kolik promile alkoholu v krvi mohl mít při jízdě," sdělil opavský policejní mluvčí René Černohorský. Při orientační dechové zkoušce osm hodin po tragédii nafoukal 0,11 promile.

Když se mladíka policejní vyšetřovatel ptal, proč utekl, řekl, že byl v šoku. "Prý za sebou slyšel nějaké lidi, jak na něj volají, ale údajně nebyl schopen rozumně uvažovat," řekl Černohorský.

Stav další zraněné patnáctileté dívky je nadále velmi vážný. "Lékaři jí operovali zraněné končetiny. Její stav vyžaduje, aby byla napojena na umělé dýchání," popsal mluvčí ostravské fakultní nemocnice Štěpán Neuwirth

Svědci: záchranka přijela pozdě

Svědci sobotní tragédie poukazovali, že se nemohli dočkat příjezdu sanitek. Navíc nechápali, proč záchranná služba neposlala k tak vážné nehodě vrtulník. "Sanitky přijely pozdě. Musely jsme je navíc volat několikrát. Čtrnáct minut je dost. Já jsem schopen tu trasu z Hlučína do Píště zajet za sedm až osm minut. A to bez majáků," konstatoval taxikář Libor Viktorín, který byl svědkem nehody. "Navíc mi není jasné, proč nepřiletěl vrtulník," dodal.

Další svědek, který chtěl zůstat v anonymitě, Právo má však jeho jméno k dispozici, si rovněž stěžoval na pomalost záchranářů. "Denisu se nám podařilo na pět minut oživit, pak se nám ale ztratila před očima. Čekali jsme na sanitky dlouho, kolega musel volat pětkrát," vylíčil kamarád dívky, která zemřela.

Ředitel záchranné služby v Moravskoslezském kraji Roman Gřegoř ujistil, že lékaři byli na místě včas a v dostatečném počtu. "K místu vyjelo pět vozů z okolí. Některé sanitky jely až z Ostravy, proto mohly dorazit později," poznamenal. První sanitky však podle něj byly na místě v zákonné lhůtě patnácti minut.

Vrtulník podle šéfa záchranářů nemohl v noci vzlétnout do neznámého terénu. "Může totiž přistát pouze na zajištěných osvětlených místech, kde například nehrozí, že by při přistávání narazil do drátů vysokého napětí," vysvětlil. Svědci podobného neštěstí jsou podle ředitele navíc v šoku a vnímání času mají úplně jiné. "Minuta je při něm jako hodina," podotkl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám