Hlavní obsah

Bachaři vyzvali ředitele věznice k rezignaci

Právo, Radim Kijonka, Aleš Honus
KARVINÁ

Neúnosnou situací v karvinské věznici, kde zaměstnanci v minulých dnech vyzvali ředitele k rezignaci, se začal zabývat generální ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula. O konkrétním opatření rozhodne v pondělí.

Článek

Zaměstnanci věznice si již delší dobu stěžují na svého ředitele Jána Lazára. Vztahy se vyostřily v minulých dnech ve chvíli, kdy řediteli poslali dopis, ve kterém ho vyzývají k rezignaci.

"Od doby, kdy jste nastoupil, se v naší věznici neskutečně zhoršily vztahy mezi zaměstnanci. Obklopil jste se lidmi, které jste dokázal lehce zmanipulovat a řídit je tak, že ostatní mají strach cokoliv říci," tvrdí se v dopise, který není nikým podepsán. Zaměstnanci se bojí promluvit veřejně, aby nepřišli o práci.

Ředitel Vězeňské služby zatím nechce prozrazovat, jak se k problému postaví. "Připouštím i možnost personálních změn, aby se situace stabilizovala," řekl Kula.

Zaměstnanci věznice tvrdí, že jejich nadřízený je člověk, pod kterým se jen velmi těžko pracuje. "Je vůči nám arogantní, nikoho se nezastane, spíše nadržuje vězňům," řekll jeden ze současných zaměstnanců karvinské vězeňské služby. Potvrdil také, že spousta lidí kvůli řediteli z Karviné odešla. "Pořád se mu něco nelíbí, tlačí na zaměstnance, dělá namátkové kontroly, čeká na chyby lidí," vylíčil dozorce. 

Jedním z těch, kteří z věznice údajně i vinou ředitele odešli, je bývalý vedoucí oddělení vězeňské a justiční stráže Jaromír Venglář, který nyní působí jako extraligový rozhodčí. "Pracovní prostředí tam nebylo normální. Ředitel prostě jen kontroluje, kontroluje a kontroluje. Všichni si proto připadají neustále pronásledováni. Když jde člověk do uniformy, musí sice s disciplínou počítat, ale pan ředitel to opravdu přehání. On svoji práci bere jako neustálý souboj s podřízenými," řekl Venglář Právu.

Ředitel věznice Ján Lazár se nechce k situaci v současném stádiu vyjadřovat. "Budeme to řešit v pondělí," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám