Hlavní obsah

Úředníci málem přepsali na podvodníka dům za 10 miliónů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Stačila falešná kupní smlouva s plnou mocí a  neznámému podvodníkovi málem spadl do klína atraktivní činžovní dům za deset miliónů korun . Objekt stojící v městské památkové zóně přímo v historickém jádru Plzně nechal na sebe přepsat na katastrálním úřadu a málem mu to vyšlo.

Článek

O dům majitel nepřišel jen díky neuvěřitelné náhodě, když si šel pro výpis z katastru nemovitostí kvůli jinému objektu a  úřednice se ho ze zvědavosti zeptala, proč dům v Sadech pětatřicátníků  prodal. "Je to v šetření. Nechceme se k tomu vyjadřovat. Podali jsme oznámení na policii a obrátila jsem se i na zákonodárce,"  řekla dcera majitele nemovitosti, která si nepřála zveřejnit své jméno.

O dům by se musel soudit

Majitel domu zasáhl za pět minut dvanáct. Na katastrálním úřadě už totiž běželo patřičné řízení o vkladu nového vlastníka s tím,  že všechny potřebné náležitosti k provedení vkladu jsou v pořádku. "Nemůžeme prověřovat u všech dokladů jejich pravost. To je při současném nápadu  agenty  nemyslitelné. Navíc takovou povinnost ze zákona nemáme," uvedl šéf Katastrálního úřadu pro Plzeň město Jiří Brunclík. Podle něho by se majitel domu dozvěděl o změně  až po ukončeném řízení vkladu nového vlastníka. "Byl by vyrozuměn jako účastník řízení. Chápu, že by byl nemile překvapen. Bránit by se pak mohl jedině soudní cestou, a to podáním návrh na určení vlastníka," dodal Brunclík.

Po podvodníkovi pátrá policie

O případ se začaly zajímat trestní orgány. "Prověřujeme trestní oznámení , které podali poškození. Podle nich se žádným kupcem nejednali a ani neměli v úmyslu nemovitost prodat. Tvrdí, že podpisy na kupní smlouvě a plné moci jsou falešné stejně jako ověřovací razítko notáře," sdělila náměstkyně krajské státní zástupkyně Dagmar Lindenthálová.  Podle ní kriminalisté po muži, který falešné doklad předložil, pátrají.

"Pokud by byl dopaden, hrozí mu obvinění z trestného činu podvodu," upřesnila státní zástupkyně. Jak se dostal k osobním údajům a dalším důvěrným informacím o majiteli nemovitosti není jasné. Nedá si vyloučit ani verze, že šlo o najatého bílého koně, který měl provést vklad a okamžitě poté dům prodat.   

Dcera poškozeného majitele nemovitosti kontaktovala poslance Parlamentu Jiřího Pospíšila (ODS). "Chtěla se ujistit, zda je chyba na straně katastrálního úřadu a nebo je agenda související s vklady do katastru nemovitostí nedostatečně legislativně ošetřena. Zatím vyhodnocujeme podklady," konstatoval Pospíšilův asistent  Lukáš Paleček.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám