Hlavní obsah

Lubina jel do Prahy před zatčením stopem

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Jednatřicetiletý David Lubina v pondělí policistům za přítomnosti svého advokáta poprvé vypovídal o detailech, které předcházely jeho zatčení minulé úterý. Z výpovědi plyne například to, že do Prahy jel stopem.

Článek

"Z klánovického nádraží chtěl jet vlakem směrem na Kolín. Plánoval si, že vystoupí jednu zastávku před městem a vybuduje si tam někde podobnou skrýš, v jaké se schovával do té doby v klánovických lesích," řekl Právu Lubinův obhájce Martin Korbař s tím, že jeho klient už měl podle svých slov strach, že ho někdo v lese najde.

Lubina však na nádraží do žádného vlaku nenastoupil, místo toho z ničeho nic vběhl do lesa a zmizel. "Měl pocit, že ho někdo sleduje," odůvodnil to Korbař.

Policisté, kterých bylo v tu chvíli na nádraží v civilu několik desítek, nemohli podle jednoho z vyšetřovatelů Lubinu do lesa pronásledovat, protože by ho vyplašili. Šéf pražské mordparty Josef Lottes včera nechtěl sdělit, kdy se policisté dostali znovu na jeho stopu. "Nebudu to komentovat," řekl Právu Lottes. Ještě minulý týden tvrdil, že jeho lidé měli muže podezřelého z vraždy střihače Michala Velíška celou dobu pod kontrolou.

Z Lubinovy výpovědi dále vyplývá, že se do Prahy dostal stopem. "Vystoupil ve Strašnicích. Odtud se podle svých slov vydal autobusem na Černý Most. Chtěl tam znovu zkusit nasednout na vlak," uvedl Korbař. Právě u metra na Černém Mostě pak detektivové Lubinu kolem půl šesté večer dopadli.

Své komplice zatím kryje

Lubina také v pondělí policistům odmítl prozradit, kdo mu během jeho skrývání v zemljance nedaleko Prahy pomáhal. "Řekl jen, že to nebyl nikdo z jeho rodiny," přiblížil Korbař. Policie však v této souvislosti podezírá dva muže, kteří předali informace o Lubinově úkrytu TV Nova. Právě oni mu měli do úkrytu nosit jídlo a další věci.

Deník MF Dnes včera s odvoláním na pracovníky televize uvedl, že tito dva muži informovali policii o Lubinově pohybu i po jeho útěku z klánovického nádraží. Nova jim pak skutečně dohromady vyplatila slíbenou stotisícovou odměnu, kterou za dopadení vraha vypsala. Policie zatím nechce komentovat, jestli Lubinovým komplicům hrozí nějaký postih. Mohli by být stíháni za nadržování pachateli nebo neoznámení trestného činu. Podle Lottese zatím nikdo obviněn nebyl, policie prý oba nadále sleduje, protože jsou podezřelí z další trestné činnosti.

Lubina podle policie 13. září na Karlově náměstí v centru Prahy obtěžoval mladou ženu a ohrožoval ji pistolí. Dvaatřicetiletý Velíšek si toho všiml, a když se ženy zastal, útočník po něm několikrát bez varování vystřelil. Otec roční dcery útok nepřežil. Obvinění Lubiny policie opírá o jeho doznání a analýzu DNA. Lubina si v minulosti odpykal 8,5 roku ve vězení za loupežná přepadení.

Reklama

Související témata:

Související články

Nova vyplatila 100 tisíc za dopadení Lubiny

Televize Nova v úterý vyplatila dvěma lidem dohromady stotisícovou odměnu za pomoc při dopadení Davida Lubiny. Ten je obviněn z vraždy střihače Michala Velíška...

David Lubina je ve vazbě

Jednatřicetiletý David Lubina poputuje z policejní cely do vazební věznice. Soud ve čtvrtek odpoledne vyhověl návrhu žalobkyně a na recidivistu stíhaného kvůli...

Detektivové byli za Lubinu povýšeni

Policejní prezident Vladislav Husák v pondělí povýšil tři policisty, kteří se zasloužili o dopadení Davida Lubiny obviněného z vraždy střihače televize Nova...

Výběr článků

Načítám