Hlavní obsah

Za smrt dvouměsíční dcery hrozí ženě až 15 let vězení

– PRAHA
Novinky, ber

Městský soud v Praze začal v úterý projednávat případ pětatřicetileté Marie Ročkové. Ta měla loni v září opakovaně udeřit svou dvouměsíční dceru pěstí do hlavy. Kojenec po týdnu zraněním podlehl. Soud zprvu čin posuzoval jako ublížení na zdraví, později ho překvalifikoval na trestní čin vraždy. Ročková při úterním jednání u soudu opakovaně svoji vinu popírala. Ženě hrozí trest 12 až 15 let vězení, možná i trest výjimečný.

Článek

Matka tří dcer měla podle obžaloby 3. září loňského roku v pražském bytě smrtelně zranit svou teprve dvouměsíční dceru Patricii. Ročková měla dítě opakovaně uhodit do hlavy a tím jí způsobit zlomeninu lebky, kterým po týdnu v nemocnici kojenec podlehl. Jak v úterý žena u soudu vypověděla necítí se být za smrt své dcery zodpovědná. "Sama za sebe vím co dělám. Já to nezpůsobila," řekla Ročková.

Ročková, která studuje střední školu měla osudný zářijový den přijít kolem půl osmé domů. Tady na ni čekal její o rok mladší manžel spolu s druhou rok a půl starou dcerou a malou Patricií. "Ptala jsem se manžela jestli je všechno v pořádku, řekl, že ano a že Patrušku nakrmil," řekla Ročková s tím, že se jí ale dcera zdála apatická. Později si prý všimla tří modřin na hlavě kojence.

Při policejní rekonstrukci a ve své výpovědi Ročková uvedla, že se manžela ptala, jak dítě k modřinám dítě přišlo. Muž odpověděl, že na Patricii spadla dětská hrazdička. Roček ve své výpovědi řekl, že dítě mu spadlo při koupání a bouchlo se o sprchovou baterii. Dále také uvedl, že je možné, že na dítě spadla skleněná dóza, která byla na skřínce u postele, kde kojenec spal. Tu prý totiž našel vedle ležícího dítěte.

Znalci nehodu vyloučili

Později v noci, kdy se začala malá Patricie dusit, odjel muž s dítětem na pohotovost pro dospělé. Tady ho odkázali na dětskou pohotovost. Po návratu se manželé vypravili do nemocnice. Tady jim lékaři oznámili, že stav Patricie je vážný. Dítě museli uvést do umělého spánku. "Vyčítám si, že jsem nezareagovala včas. Nevěděla jsem, že je to tak vážné," sdělila u soudu Ročková.

Pád hrazdičky, skleněné dózy i pád v koupelně však znalci vyloučili. "Roček vzal vinu na sebe, řekl to jeden ze svědků. Šlo jim o to, aby to vypadalo jako nehoda," sdělila v úterý státní zástupkyně.

Ze soudního spisu vyplývá, že manželé často holdovali alkoholu. To však Ročková razantně popírá. Vypověděla však, že ji manžel několikrát fyzicky napadl.

Líčení s Marií Ročkovou bude pokračovat u Městského soudu v Praze ještě ve čtvrtek a pátek, kdy má být vyslechnut její manžel a další svědkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám