Hlavní obsah

Muž, vystupující jako žena - soudkyně, je ve vazbě

PRAHA

Soudkyně Městského soudu v Praze poslala do vazby osobu, která v ČR vystupuje pod smyšleným jménem Sandra Svobodová. Podle policie jde o muže ze Slovenska, který kvůli utajení podstoupil operaci pohlaví. Svobodová v ČR působila jako samorozhodkyně.

Článek

Soudkyně vzetí odůvodnila tím, že by obviněná mohla uprchnout či pokračovat v trestné činnosti. Svobodová, která však jako žena zřejmě neexistuje, je obviněna z podvodu a poškozování cizích práv.

Obviněná v Česku působila jako předsedkyně Vnitrostátní a mezinárodní arbitráže ad hoc a rozhodovala spory firem, podobně, jako to dělají arbitráže. Že to dělá protiprávně se spekulovalo už před několika měsíci.

Úřady při zkoumání činnosti kanceláře osobu s tímto jménem nenašly, posléze tak došly k podezření, že za Svobodovou se skrývá muž, kterého Slovensko i ČR hledají už několik let pro rozsáhlé podvody.

Chtěl se skrýt před úřady

"Policisté pracují s verzí, že tento původně muž podstoupil lékařský zákrok vedoucí ke změně pohlaví právě za účelem zakrytí původní totožnosti," sdělila Novinkám Jana Pinková z policejní protikorupční služby.

Sdružení dělalo dojem, že má stejná práva jako arbitrážní soud, takto rozhodla asi 400 sporů. Policie už zajistila kanceláře v Praze 3. Svobodovou policie zadržela ve čtvrtek. Pokud jí soud prokáže vinu, hrozí jí až 12 let odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám