Hlavní obsah

Výtahový fantom dostal jedenáct let

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Nebezpečný sexuální deviant a recidivista Petr Bartoň (44), který byl před třemi lety předčasně propuštěn z výkonu trestu za znásilnění a přepadení dvaceti žen, dostal v pátek u Krajského soudu v Ostravě jedenáct let za přepadení dalších tří žen. Jednu z nich znásilnil, další dvě nutil k dalším sexuálním praktikám a také okradl.

Článek

Už v roce 1997 byl odsouzen za znásilnění a oloupení dvou desítek dívek a žen. V minulosti dívky nejen škrtil, ale i brutálně kopal, jedné z nich zlomil čelist a nezastavil se ani před maminkou s kočárkem. Tehdy dostal devět let a z výkonu trestu byl podmíněně propuštěn v roce 2002.

Deviant, který podle znalců trpí patologickou sexuální agresivitou, si své oběti vyhlížel v ostravských ulicích a přepadával je ve výtazích nebo sklepních prostorách panelových domů. "Scénář byl vždy stejný. Vyhlídl si osamělou mladou ženu, kterou sledoval až do panelového domu, kde ji přepadl," uvedl soudce Ivan Málek.

Jedna z přepadených žen, kterou donutil k různým sexuálním praktikám, utrpěla hluboký duševní otřes a byla téměř čtvrt roku na nemocenské. "Následky, spočívající v problémech v sexuální oblasti, u ženy přetrvávají dodnes," dodal soudce.

K odhalení přispěl kamerový systém

K odhalení devianta přispěl kamerový systém, instalovaný ve výtahu domu v ostravském sídlišti Bělský Les. "Říkala jsem mu, že ve výtahu je kamera, ale nevěřil mi," řekla jedna z přepadených žen, kterou však znásilnit naštěstí nestačil. S trestem nebyla spokojená. "Je to málo. Navíc ho zase pustí z vězení na podmínku a je otázka času, kdy to udělá znovu," řekla mladá žena Právu.

Ochrannou sexuologickou léčbu soud Bartoňovi neuložil s odůvodněním, že tak již učinil soud v roce 1997. Po propuštění z vězení mu byla ústavní léčba změněna na ambulantní. Před soudem se hájil tím, že mu lékaři snížili dávku tlumících léků. Soudce ale zdůraznil, že si to vyžádal sám a zdůvodnil to tím, že si našel partnerku a léky mu způsobují problémy v intimní oblasti.

Proti trestu, ke kterému si musí přičíst ještě necelé tři roky z předchozího odsouzení, se Bartoň na místě odvolal. Po svém zadržení se přiznal pouze k případu, při kterém ho zachytila kamera.

Kromě toho ve vazební věznici razantně změnil vizáž. Stejně jako po svém prvním zatčení, i tentokrát si nechal narůst vousy a odrůst vlasy, aby ztížil identifikaci případným svědkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám