Hlavní obsah

Policie odložila stíhání mladoboleslavského primátora

MLADÁ BOLESLAV

Policie dospěla k názoru, že primátor Mladé Boleslavi Svatopluk Kvaizar (nezávislý) nespáchal trestný čin v souvislosti s rekonstrukcí hájenky v Dolánkách. Trestní stíhání, které podal na primátora v létě poslanec Jan Vidím (ODS), proto odložila. V pátek to řekl primátor a jeho informaci potvrdil mladoboleslavský policejní mluvčí.

Článek

Opoziční ODS obvinila v červenci Kvaizara, že v případě rekonstrukce hájenky, na kterou si měl primátor vzít dva milióny z městské pokladny, postupoval v rozporu se zákony. Podle Vidíma se prohřešil proti zákonu o obcích, který zakazuje primátorovi vydávat peníze z městské pokladny soukromé firmě.

Mladoboleslavský primátor po obviněnín Janem Vidímem, letos v létě, zkolaboval a skončil v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

"Během šetření policisté nezjistili, že by došlo ze strany představitele města ke spáchání trestného činu. Z jeho strany sice došlo k porušení zákona o obcích, ale nebylo prokázáno, že by tím spáchal trestný čin. Městu Mladá Boleslav nebyla způsobena žádná škoda," řekl policejní mluvčí. Rozhodnutí již policie odeslala státnímu zastupitelství a zúčastněným osobám.

Kvaizar v pátek řekl novinářům, že je s výsledkem spokojen a také s tím, že jeho nevinu prokázalo objektivní šetření policie. Také náměstek primátora Robin Povšík (ČSSD) prohlásil, že by do budoucna dával přednost policejnímu prošetření podobných sporných případů před slovními exhibicemi na jednáních zastupitelstva.

Najal si soukromou firmu a vyplatil jí zálohy

Při rekonstrukci hájenky v Dolánkách zastupovala město firma Bytos. Na práce si ale najala soukromou firmu a vyplatila jí zálohy. Najatá společnost ale práce nedokončila. Bytos pak na dodavateli vysoudil pokutu dva milióny korun. Kvaizar však podepsal mimosoudní vyrovnání s tím, že firma nemusí peníze vracet, ale za zmíněnou částku bude oprava hájenky dokončena.

Opozice primátorovi vyčítá, že podpis vyrovnání nebyl v jeho kompetenci a že o tom měli rozhodnout zastupitelé. Primátor ale tvrdí, že město nepoškodil, hájenka byla opravena, a navíc se podařilo ušetřit.

Sám primátor již na jaře podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli šíření pomluvy. Důvodem byl leták, v němž autoři upozorňovali na kauzu opravy hájenky v Dolánkách a tvrdili, že v ní primátor postupoval v rozporu se zákony. I tento podnět policie odložila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám