Hlavní obsah

Záchranný systém prověřila simulovaná havárie Boeingu

Právo, Václav Kozák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROKYCANY

V Brdech ve středu probíhalo velké cvičení všech složek záchranného systému. Scénář zněl: přes území České republiky přelétá Boeing 737 na trase z Mnichova do Rigy, krátce po deváté dopoledne pilot hlásí kouř v kabině a chvíli na to ztrácí spojení s řídícím střediskem v Praze. Nestihne už ani nouzově přistát na ruzyňském letišti a letoun se 150 pasažéry na palubě se nad Rokycany řítí k zemi.

Článek

Pomyslné letadlo dopadlo na území vojenského prostoru v Brdech. Let byl pouze simulací, ale na místě dopadu opravdu ležely trosky připomínající neštěstí, reálné byly i výbuchy a křik zraněných o pomoc. Pasažéry letadla představovalo 35 figurantů a 40 hadrových panáků - obětí nehody.

"Jde nám o prověření plánů, které jsou pro takové události sepsány. Chceme v praxi prověřit spolupráci všech složek IZS a jednotlivých úřadů státní správy a samosprávy. Podle výsledků cvičení pak budou případně plány upraveny. Nechceme, aby při reálné krizové situaci došlo ke kolapsu jako například nedávno v New Orleans," řekl šéf hasičů v Plzeňském kraji Jaroslav Salivar.

Na cvičení se kromě dobrovolných a profesionálních hasičů podíleli také záchranáři, policisté, vojáci, krizové štáby kraje, města Rokycan i obce Skořice. Na místo dorazili i specialisté ze státního ústavu pro zjišťování příčin leteckých nehod a dekontaminační jednotky. "Vše by mělo být jako realita. IZS musí být připraven poskytnout pomoc lidem včas," doplnil hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann (ODS).

Až na drobnosti vše fungovalo dobře 

Místo neštěstí připomínalo bojiště, nad kterým přelétávaly pátrací vrtulníky a jejich posádky navigovaly ostatní složky k troskám. První dorazili dobrovolní hasiči z blízkých obcí, kteří vyprostili zraněné, za nimi přijeli profesionálové a sanitky záchranné služby. Dohromady cvičilo 478 lidí, z toho 79 hasičů, 241 policistů, 61 zdravotníků a 20 vojáků.

"Letošní série cvičení přináší řadu poznatků. Policie většinou plní rutinní úkoly, jako zajištění prostoru, ale i pro nás je důležité prověření komunikace v rámci IZS při tak velkých akcích," sdělil policejní prezident Vladislav Husák, který cvičení sledoval ze stanů nad vojenským prostorem.

Během dvou hodin lékaři ošetřili všechny zraněné a podle závažnosti poranění je poslali sanitkami nebo vrtulníkem do nemocnic v Plzni a Rokycanech. Pak už prostor patřil leteckým specialistům a odborníkům na dekontaminaci půdy zamořené vyteklým palivem.

"Objevily se drobné chyby, například snášení mrtvých bylo provedeno předčasně, ještě než jejich polohu zaznamenali vyšetřovatelé nehody, ale jinak cvičení proběhlo k naší spokojenosti. Myslím, že bychom obstáli i v reálné situaci," zhodnotil zásah řídící celého cvičení Miroslav Hrubec z krajského hasičského sboru. Přesné závěry akce budou známy a vyhodnoceny do poloviny listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám