Hlavní obsah

Za loupež vzácných mincí padly tresty 7 až 11 let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský krajský soud ve čtvrtek odsoudil k sedmi letům vězení Jaroslava Strnada za to, že loni zorganizoval loupež sbírky mincí ve Sklářích na Chebsku. Jeho spolupachatele Eduarda Kramera a Petra Škalouda potrestal 11 lety vězení, podle soudu jde o nebezpečné recidivisty.

Článek

Sběratel přišel o cennosti téměř za 1,4 miliónu korun a utrpěl i psychické trauma. Strnad vše popíral, jeho společníci jej ale usvědčili. Kramera a Škalouda uznal soud vinnými i z vloupání do tří domů a bytů v Brně, odkud loni ukradli různé věci a cenné předměty za desítky tisíc korun. Soud je považuje za zvlášť nebezpečné recidivisty proto, že již oba byli mnohokrát za podobnou trestnou činnost potrestáni.

Odsouzení i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Podle obžaloby se dvaapadesátiletý Strnad dohodl se dvěma o 12 let mladšími komplici na tom, že vyloupí domek sběrateli Rudolfu Flachsovi. Strnad se s Flachsem znal z dřívějška a věděl, čím se zabývá. Kramer a Škaloud měli podle plánu za úkol uloupit mince, Strnad je pak podle obžaloby prodal.

Kramer a Škaloud se dostali 10. února 2004 do domu Flachsových pod záminkou prodeje mincí. Věděli, že doma je jen sběratelova manželka. Když je sedmašedesátiletá žena vpustila dovnitř, podle obžaloby jí vyhrožovali maketou střelné zbraně a nutili ji, aby jim vydala klíče od trezoru, v němž byly mince a další cennosti. Žena klíče neměla. Připoutali ji prý k židli a snažili se dostat do trezoru krumpáčem.

Strnad prý o loupeži nevěděl, jen prodával mince

Mezitím přišel ženin o tři roky mladší manžel. Toho prý zbili a donutili, aby jim vydal klíč. Z trezoru odnesli kolekci zlatých historických mincí, zlaté a stříbrné medaile, prsteny, náušnice, hodinky, obrazy, ikony, starožitný porcelán, sošku i peníze. Lup odvezli do Plzně Strnadovi, který mince prodal. Komplicům dal asi 40 000 korun.

Strnad tvrdil, že s loupeží neměl nic společného. Údajně jen prodával mince, které prý měl Kramer od nějakého známého. Soud mu ale neuvěřil. "Strnad loupež vymyslel, dal ostatním podrobné instrukce, pečlivě vše zorganizoval. Součinnost všech obžalovaných pak vedla k rychlému prodeji věcí," uvedl předseda senátu Tomáš Bouček.

Poukázal na to, že všichni tři věděli, že je určitě doma paní Flachsová a že zřejmě budou muset použít násilí. "Společenskou nebezpečnost jejich činu zvyšuje skutečnost, že využili bezbrannosti starších lidí. Museli vědět, že jim mohou způsobit újmu na zdraví," uvedl. Připomněl, že Flachs utrpěl psychické trauma, z něhož se dodnes léčí. Kramerovi a Škaloudovi hrozilo 10 až 15 let vězení. Jako polehčující okolnost soud uznal, že se přiznali a usvědčili Strnada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám