Hlavní obsah

Pasovský odsouzen za vraždu nigerijského konzula na pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Důchodce Jiří Pasovský byl v úterý odsouzen odvolacím soudem v Praze k nepodmíněnému pětiletému trestu za to, že předloni v budově nigerijského velvyslanectví v Praze zastřelil konzula a postřelil jeho sekretáře. Zda těžce nemocný muž do vězení vůbec půjde, není zatím jasné, neboť obhájci budou žádat o odklad výkonu trestu. I jednání soudu se zúčastnil na lůžku.

Článek

"To bude zřejmě otázkou dalšího řízení, zda bude obžalovaný schopen trest absolvovat," konstatovala na závěr dnešního jednání předsedkyně odvolacího senátu Jaroslava Maternová.

Pasovský se dnešního jednání vůbec poprvé zúčastnil. Ležel však v soudní síni na lůžku a zdálo se, že soud téměř nevnímal. "Obžalovaný byl na vlastní žádost přivezen zdravotní službou," podotkla soudkyně. Obhájci tento krok vysvětlili tím, že chtěli soudu ukázat, že Pasovský není schopen jít do vězení.

Obžalovaný dnes promluvil jen jednou, a to velmi nezřetelně a těžce: "Nejsem schopen se teď bránit," řekl přerývaně.

Hrozil mu výjimečný trest

Dnešní verdikt je pravomocný. Rozsudek je o tři roky mírnější než v červnu, kdy obžalovaného uznal vinným pražský městský soud. Pasovskému hrozilo 12 až 15 let vězení, dokonce i výjimečný trest. Soud však přihlédl k jeho snížené příčetnosti v době spáchání činu a také k současnému "neutěšenému stavu obžalovaného, který je postižen řadou chorob". Proto Pasovský dostal trest výrazně pod hranicí sazby.

Podle obhájkyně Kláry Slámové však měl být rozsudek zrušen a vrácen zpět městskému soudu, protože její klient byl v době činu nepříčetný a měl epileptický záchvat.

Pasovský v průběhu několika let investoval milióny korun, z nich si část půjčil, do ropného průmyslu v Nigérii. Navzdory slibům a zárukám však o všechny vložené peníze přišel a marně se domáhal jejich navrácení. Předloni v únoru pak podle soudu Pasovský po hádce zastřelil konzula a postřelil jeho sekretáře, který právě vešel do kanceláře. Po střelbě se zhroutil, čin si téměř nevybavoval, vzpomněl si jen na to, jak ho rozčililo, když mu prý konzul nabídl pomoc za podmínky, že dostane polovinu z navrácené částky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám