Hlavní obsah

Celní rada půjde k soudu v kauze související s Krejčířem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní celní rada z Generálního ředitelství cel Lubomír Žemlička, který je obviněn v souvislosti s půlmiliardovým celním únikem při ropných obchodech jihlavské společnosti M5, má jít před soud. Jedná se o stejnou kauzu, ve které byl obviněn i proslulý podnikatel Radovan Krejčíř. Ten se v souvislosti s případem dostal do vazby a dokonce pak vysoudil odškodné.

Článek

Za půlmiliardový celní dluh firmy M5, která dovážela do Česka motorovou naftu a benzín, byli už v roce 2002 obviněni uprchlý miliardář Radovan Krejčíř a další dva muži. Krejčíř pak putoval do vazby. [celá zpráva]

Vyšetřování případu dosud neskončilo. Vrchní celní rada podle policie na přelomu let 2001 a 2002 celní dluh M5 nijak neřešil, ačkoliv o něm věděl.

"Řešení věci z jeho strany spočívalo pouze ve formálních opatřeních," uvedla před časem mluvčí policie Jana Moravcová. Neudělal podle ní nic, aby zabránil nárůstu dluhu, který již v té době přesáhl sto miliónů korun. Obchodní společnost M5 disponující povolením nezajišťovat celní dluh tak mohla po několik dalších týdnů pokračovat v dovozu pohonných hmot.

Renomovaný právník, který přednáší o clu

Teprve až na přímý pokyn generálního ředitele celníků byla v lednu 2002 přijata opatření, která dalšímu růstu dluhu zabránila. Částka se v té době vyšplhala na půl miliardy korun. Žemličkovi v případě odsouzení hrozí až tříleté vězení nebo zákaz činnosti.

Stíhaný exředitel právního odboru patřil podle České televize k renomovaným právníkům. V 90. letech se podílel na přípravě řady daňových zákonů a dodnes přednáší problematiku celního zákonodárství. Krejčíř a spol. se podle policie nelegální činnosti dopouštěli od listopadu 2001 do ledna 2002.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám