Hlavní obsah

Bublan i Husák přiznali chybu při koncertu neonacistů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

, 23. září 2005

Policejní prezident Vladislav Husák i ministr vnitra František Bublan přiznali, že postup policie při sobotním koncertu neonacistických kapel v Křtěticích na Strakonicku byl chybný. Koncertu se zúčastnilo na 500 příznivců extremistických skupin z ČR a ze zahraničí.

Článek

Policie ho sice monitorovala, ale nezasáhla. A to i přes to, že účastníci při něm hajlovali a provolávali nacistická hesla.

"Čekám na detailní zprávu o celém zásahu, z předběžných závěrů však vyplývá, že ze strany policie tam došlo k několika pochybením. Ta situace je nepříjemná a složitá," připustil včera Husák. Zatím se podle něj ukazuje, že jihočeští policisté podcenili přípravu a nasazení dokumentační techniky.

"Podle předběžných informací je také zřejmé, že část policistů nezasáhla, ačkoliv zasáhnout evidentně měla. Týká se to výroků Cikáni do plynu, které padly po akci na ulici," doplnil Husák s tím, že je připraven z nečinnosti policie vyvodit velmi přísné závěry včetně personálních. Právě k tomu ho vyzval v úterý sněmovní bezpečnostní výbor, který postup policie označil jako chybný.

"Bylo to nedostatečně připraveno," zhodnotil akci ministr vnitra Bublan, který má o postupu policie vypracovat zprávu pro premiéra Jiřího Paroubka. Ten chce vyvodit důsledky proti osobě, která byla za akci zodpovědná.

Policisté neměli informace ani techniku

Hlavní chybu vidí Bublan především v tom, že policie neměla dostatek informací. Kvůli tomu bylo na místě málo policistů i techniky. Husák doplnil, že na žádost jihočeské policie vyslal na místo 60 příslušníků pohotovostního útvaru z Prahy.

Strakoničtí policisté nyní začali koncert vyšetřovat pro podezření z propagace nacismu. Na porušování zákona ze strany pořadatelů i účastníků koncertu upozornili policisty členové občanského sdružení Tolerance. Členka sdružení vystoupila také na dnešním zasedání sněmovního výboru.

"Mám pocit, že pan Husák se k věci postavil jako chlap a opravdu chce vyvodit nějaké závěry," uvedl předseda branného výboru Jan Vidím (ODS). Kvůli pochybnostem o správném postupu policie vytvořilo prezidium speciální kontrolní skupinu sestavenou z policistů z odboru kontroly a stížností, z ředitelství služby pořádkové a také kriminální policie. Její podrobné závěry by měl mít Husák podle svých slov během dnešního dne.

Reklama

Výběr článků

Načítám