Hlavní obsah

Policie se musí otevřít veřejnosti, tvrdí její nový prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový policejní prezident Vladislav Husák chce policii více otevřít veřejnosti. Za další priority ve čtvrtek označil reorganizaci policejních složek a zlepšení mediálního obrazu policie. Zmínil také nutnost stability policejního personálu a ekonomickou průhlednost na všech úrovních až po krajská oddělení.

Článek

"Vztah policie k veřejnosti není optimální," prohlásil Husák. Jako příklad zlepšení uvedl bezhotovostní blokové pokuty, které mají pomoci snížit riziko korupce, a nové policejní služebny s recepcemi hotelového typu. Zlepšit situaci má pomoci i posílení odboru kontroly a hlubší spolupráce s inspekcí ministra vnitra.

K reorganizaci policie poznamenal, že se bude týkat jak prezídia, tak ředitelství na úrovni krajů a okresů. Ve funkcích náměstků zatím nechystá žádné změny. K možnému odchodu náměstka pro trestní řízení Jaroslava Macháněho, o jehož rezignaci se spekuluje v souvislosti s útěkem podnikatele Radovana Krejčíře, řekl: "Pan Macháně má plný mandát a pracuje tak, jak pracovat má."

Kdo Husáka nahradí v jeho bývalé funkci náměstka pro uniformovanou policii, zatím podle něj není jasné. Husák dále uvedl, že razantní změny čekají cizineckou policii, jejíž zaměstnanci po vstupu České republiky do schengenského prostoru bez vnitřních hranic budou moci odejít do jiných policejních funkcí.

CzechTek a "znervóznění"

"Nestane se, aby někdo přišel o svou práci," zdůraznil Husák. Policistům i veřejnosti je podle něj třeba dát jasný signál, kam policie směřuje a že má zájem o kvalitní personál. Události, jakými byl například zásah proti červencové technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku či reakce na neonacistický koncert v Křtěticích na Strakonicku, podle policejního prezidenta vyvolaly jisté znervóznění. Nyní je proto třeba dosáhnout stability, dodal.

Husáka do funkce policejního prezidenta, kterou od srpna vykonával jen dočasně, ve středu jmenovala vláda. Nahradil Jiřího Koláře, který rezignoval poté, co policii při domovní prohlídce utekl stíhaný miliardář Radovan Krejčíř. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám