Hlavní obsah

Soud tvrdě ztrestal brutální vraždu studentky z Bíliny

Právo, Novinky, Rudolf Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Ústecký krajský soud vyměřil za vraždu 17leté studentky z Bíliny tresty od 18 do 20 let. Tři mladíci Kamilu Čentákovou podle rozsudku ubodali. Dvacet let dostali Jakub Procházka a Antonín Režňák. Třetí odsouzený Petr Štencl dostal 18 let. Všichni se odvolali.

Článek

Studentka zemřela po jedenácti nemilosrdných ranách nožem, které jí podle soudu zasadil bývalý přítel, podle soudu sexuální deviant Jakub Procházka. Podle svědků existoval i seznam budoucích obětí. K hrůznému činu se Procházka, kterému bylo nařízeno i ústavní léčení, přiznal.

"Má intelektové dispozice navenek předstírat změny svých postojů, aniž by k nim ve skutečnosti došlo. V souvislosti s poruchou osobnosti jde také o výraznou poruchu vyšších citů a netečnost. Obžalovaný Procházka je ve své snaze o dominanci velmi citlivý na kritiku okolí, rád manipuluje s lidmi, bez potíží lže," konstatoval v průběhu hlavního líčení jeden z psychiatrů.

Deník sexuálního devianta

Soudní znalci potvrdili, že Procházka trpí sexuální deviací a má výraznou poruchu osobnosti. "Jeho pobyt na svobodě je pro společnost nebezpečný," řekl soudu znalec z oboru psychiatrie.

"Měl jsem vždy normální pohlavní styk, který mě uspokojoval, žádnou sexuální úchylku jsem na sobě nepozoroval. Oni na to ale mají razítko, takže vědí, co dělají," oponoval znalcům mladík, kterého nevyvedl z míry ani návrh sexuologa na chemickou nebo chirurgickou kastraci.

Znalci se zabývali i jeho deníkem, ve kterém si zapisoval své sexuální zážitky s Kamilou. "Není to ale deník mladého milujícího muže, jde o deník sexuálního devianta," prohlásila rezolutně psycholožka Štěpánka Tůmová. Z výpovědí trojice odsouzených vyplynulo, že vše začalo jako hra na zabití. Před vraždou dívky mezi sebou hovořili o tom, jaké to je někoho zabít. Když ale na ni zaútočili, byli prý překvapeni svým počínáním tak, že dívku skutečně usmrtili.

Státní zástupkyně v obžalobě uvedla, že Procházka se nepohodl s Kamilou na maturitním plese. Ona odešla domů. Později ji pozval telefonem před její dům. Když přišla ven v noční košili a otcově bundě, srazil dívku na zem a Režňák ji omráčil osmi ranami gumovou paličkou do hlavy. Potom svou oběť odtáhli mezi garáže, kde dívce Režňák dupnul na hrudník a Procházka jí zasadil 11 ran nožem.

Měly zemřít i další dívky

Spolu s Procházkou stáli před soudem i jeho spolupachatelé, 21letý Antonín Režnák a o dva roky mladší Petr Štencl. "Když jsem se o smrti Kamči dozvěděla, věděla jsem, že to mohl udělat jen jediný člověk. Slyšela jsem totiž její telefonický rozhovor s Procházkou po kterém dcera odešla z bytu," uvedla ve středu zdrcená matka oběti Hana Čentáková.

Obrovský šok přinesla středeční výpověď dvojice kamarádek zavražděné, mladých dívek Terezy a Lucie, které shodně uvedly, že slyšely o existenci seznamu dalších obětí.

"Byla jsem na něm i já. Obžalovaní nás zvali o prázdninách na chatu s tím, že nás tam chtěli zabít a sníst," uvedla roztřesená dívka. Další ze svědkyň pak přiznala, že se sice před ní tito mladíci nebavili na své oblíbené téma smrti a zabíjení, ale o seznamu obětí věděla také.

Anketa

Připadá vám trest přiměřený?
Ano
6,6 %
Moc nízký
92,3 %
Moc vysoký
1,1 %
Celkem hlasovalo 12990 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám