Hlavní obsah

Policie Krejčířovi zabavila peřiny

– PRAHA

Policie zřejmě narazila na další majetek uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Od rána zjišťuje, zda miliardáři patří asi 13 krabic s oblečením, peřinami a dalšími osobními věcmi na pražském ruzyňském letišti. Potvrdil to ve čtvrtek státní zástupce Vladimír Trýzna.

Článek

"Pokud se prokáže, že jde o Krejčířův majetek, bude zajištěn," uvedl žalobce. Podle něj je adresát i odesilatel zásilky stejný jako u majetku v kamiónu, který policie zajistila při celní deklaraci koncem srpna u Berouna. Majetek v kamiónu mířil na Seychely, kde se nyní Krejčíř s manželkou a synem zdržuje. Zásilka nebyla adresována Krejčířovi, ale na jiné, nečeské jméno.

Policejní prezídium se k původu krabic nechce vyjadřovat. Mluvčí Blanka Kosinová se přiklání k názoru, že člověk, který tyto krabice zabalil a odeslal, nemůže být trestně stíhán. "Krejčíř už je pryč a těžko by se dokazovalo, že jde o nadržování," řekla mluvčí Novinkám.    

Trýzna už před lety majetek Krejčířových obstavil kvůli kauze, ve které byl  miliardář stíhán za celní únik. Majetek zajištěný v kamiónu pocházel převážně z černošické luxusní vily, při jejíž domovní prohlídce Krejčíř před třemi měsíci uprchl. [celá zpráva

Policie zabavila 3000 věcí

Jakmile policie zjistila, že s obstaveným majetkem někdo manipuluje, zabavila ho a předala Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Kamión odhalil pátrací tým policejního prezidia nazývaný Jehla. Policisté ho sledovali už od místa, kde byl nakládán. Podle policie převážel například jízdní kola, jídelní stůl, židle a další nábytek. O několik dní později policie zajistila také na 3000 položek za milióny korun ve skladišti firem ve Všenorech a Mokropsech u Prahy, jak uvedla Česká televize. Většinou šlo o nábytek a elektroniku.

Krejčíř už nemá české občanství

V krabicích na letišti jsou podle některých informací kromě oblečení také peřiny. Pokud budou věci zabaveny, převezme je, stejně jako předchozí zajištěný majetek, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který je nechá ocenit a uskladní je do pravomocného rozhodnutí soudu.

Krejčíř je kromě půlmiliardového celního úniku stíhán ještě za řadu dalších majetkových trestných činů. Krátce po útěku jej policie začala stíhat jako uprchlého také za přípravu vraždy celníka. Místo nynějšího miliardářova pobytu potvrdila české policii seychelská pobočka Interpolu. Sdělila také, že Krejčíř a jeho rodina mají seychelské občanství. Seychely nechtějí vyhovět české žádosti o Krejčířovo vydání, dokud nebude mezi oběma státy uzavřena smlouva o vydávání stíhaných a odsouzených osob.

Ministerstvo spravedlnosti chce v nejbližší době zaslat seychelské straně pozvání do České republiky, aby se o smlouvě začalo jednat. Krejčířovi si seychelské občanství "koupili" v roce 1996, a tím možná přišli o české. Zákon o nabývání a pozbývání státního občanství totiž říká, že český občan pozbývá státního občanství ČR okamžikem, kdy na vlastní žádost nabyl cizí státní občanství. Výjimkou jsou případy, kdy cizí státní občanství získal v souvislosti s uzavřením manželství nebo narozením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám