Hlavní obsah

Zavinění srážky vlaků soud potrestal čtyřmi roky vězení

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STRAKONICE

Za zavinění loňské srážky dvou osobních vlaků u Blanice na Strakonicku, při níž zemřeli dva lidé a dalších 29 utrpělo zranění, vyměřil ve středu Okresní soud ve Strakonicích sedmatřicetiletému strojvůdci Radovanu Kolešovi čtyři roky vězení. Koleš se u soudu omluvil poškozeným.

Článek

Ačkoli otci tří dětí a dosud bezúhonnému muži hrozil za obecné ohrožení až desetiletý trest, verdikt soudu pro něho byl zdrcující. "Jsem vinen a jsem připraven přijmout trest, nevím ale jak je na to připravena moje rodina," řekl novinářům Koleš v průběhu přestávky v jednání. Jeho výroky v průběhu celého jednání obsahovaly opakované omluvy všem postiženým.

"Vím, že omluva je málo, ale nic jiného už bohužel udělat nemohu," uvedl v soudní síni. V jeho očích se často objevily i slzy. Státní zástupkyně Monika Čížková viní Koleše z toho, že loni 22. července z nedbalosti nerespektoval písemný rozkaz dirigujícího dispečera vyčkat v Bavorově na křižování s protijedoucím vlakem, čímž následně způsobil v nepřehledném úseku na jednokolejné trati tragickou nehodu.

"Protijedoucí vlak jsem uviděl 10 až 20 metrů před sebou. Pak přišla rána. Už nešlo nic udělat," vypověděl strojvedoucí druhé soupravy Pavel Brabenec, který z nehody vyvázl s těžkou újmou na zdraví. Koleš se hájil tím, že rozkaz zaměnil se změnou křižování s manipulačním vlakem, který už míjel v Číčenicích. "Udělal jsem největší chybu ve svém životě, na kterou doplatila spousta lidí, někteří i svým životem. Je mi to líto," dodal.

Advokát požadoval podmíněný trest

Strojvedoucí podepsal rozkaz, na němž byly dvě změny křižování - s osobním a manipulačním vlakem. Manipulační vlak se přitom s osobním pravidelně míjel v jiné stanici, aniž se změnil jízdní řád. "My jsme proti tomu protestovali, protože se to stalo rutinou a mohlo se něco stát," konstatoval dispečer Českých drah Jiří Daniel, který v kritický den řídil na zmíněné trati dopravu a poznamenal, že po nehodě změnilo vedení předpisy, podle nichž musejí být rozkazy o změnách vydávány samostatně.

Kolešův advokát Jan Camrda požadoval ve své závěrečné řeči vzhledem ke všem okolnostem případu trest podmíněný, státní zástupkyně pak v dolní polovině trestní sazby. Silně ale zapůsobila slova Slavomíra Cirhana, shodou okolností soudce českobudějovického krajského soudu, který při nehodě ztratil sestru. Ten totiž mimo jiné zdůraznil, že stejně jako byl bezúhonný viník tragédie, byly i její oběti.

Koleš i státní zástupkyně si ponechali zákonnou lhůtu pro podání odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám