Hlavní obsah

Soud s vrahem studentky: existoval seznam dalších obětí

Právo, Rudolf Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

V dusivé atmosféře doslova nabité emocemi pokračovalo ve středu před senátem ústeckého krajského soudu hlavní líčení se třemi obžalovanými v případu lednové brutální vraždy 17leté bílinské studentky Kamily Čentákové. Ta zemřela po jedenácti nemilosrdných ranách nožem, které jí zasadil bývalý přítel, sexuální deviant Jakub Procházka. Podle svědků existoval i seznam budoucích obětí.

Článek

K hrůznému činu se Procházka přiznal. "Má intelektové dispozice navenek předstírat změny svých postojů, aniž by k nim ve skutečnosti došlo. V souvislosti s poruchou osobnosti jde také o výraznou poruchu vyšších citů a netečnost. Obžalovaný Procházka je ve své snaze o dominanci velmi citlivý na kritiku okolí, rád manipuluje s lidmi, bez potíží lže," konstatoval v průběhu hlavního líčení jeden z psychiatrů.

Spolu s Procházkou stojí před soudem i jeho spolupachatelé, 21letý Antoním Režnák a o dva roky mladší Petr Štencl. Jako první předstoupila k svědecké výpovědi matka zavražděné, Hana Čentáková.

Přestože se předsedkyně senátu Jana Kurešová snažila vést výslech maximálně ohleduplně, žalem zlomená žena jen těžce hledala při stále živé vzpomínce na tragickou noc z 29. na 30. ledna souvislé věty. "Když jsem se o smrti Kamči dozvěděla, věděla jsem, že to mohl udělat jen jediný člověk. Slyšela jsem totiž její telefonický rozhovor s Procházkou po kterém dcera odešla z bytu," uvedla.

Zároveň pak mezi slzami dodala, že obžalovaný se extrémně často vyžíval ve vyvolávání hádek, které dokázaly zasáhnout celou rodinu oběti, aby poté z místa konfliktu utekl. "Řekl mi, že mu dělá dobře, když někoho rozhádá," doplnila matka Kamily charakterový obraz Procházky.

Otec Kamily Procházku za partnera dcery nechtěl

Na otce studentky pražské průmyslovky Petra Čentáka podle jeho slov působil obžalovaný Procházka sice normálním dojmem, ale: "Jako jejího budoucího partnera jsem si ho nepředstavoval," prohásil jednoznačně.

Obrovský šok přinesla výpověď dvojice kamarádek zavražděné, mladých dívek Terezy a Lucie, které shodně uvedly, že slyšely o existenci seznamu dalších obětí.

"Byla jsem na něm i já. Obžalovaní nás zvali o prázdninách na chatu s tím, že nás tam chtěli zabít a sníst," uvedla roztřesená dívka. Další ze svědkyň pak přiznala, že se sice před ní tito mladíci nebavili na své oblíbené téma smrti a zabíjení, ale o seznamu obětí věděla také.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám