Hlavní obsah

Třináct let pro recidivistu, který v hádce zabil známého

OLOMOUC

Za vraždu svého známého si 21letý Pavel Vajngát odpyká ve vězení 13 let. Rozsudek brněnského krajského soudu potvrdil Vrchní soud v Olomouci, který se případem zabýval na podnět odvolání obžalovaného.

Článek

Podle rozsudku mladík třiačtyřicetiletého muže loni v prosinci udusil a poté mu odcizil jeho osobní auto. Vajngát, který navzdory svému věku byl již třikrát soudně trestán, u soudu tvrdil, že neměl v úmyslu muže usmrtit. Podle soudců jeho tvrzení však vylučují zprávy lékařů.

"Ke smrti podle odborníků došlo udušením. Je nepochybné, že obžalovaný po větším množství úderů do obličeje a krku muži způsobil zranění. Krk mu zmáčkl po dobu osmi minut. Musel vědět, že mu může způsobit vážné zranění. Je prokázáno, že poškozeného usmrtil úmyslně," uvedl předseda senátu Libor Losa.

"Od svého mládí páchá trestnou činnost, byl již třikrát soudně trestán. Skutku se navíc dopustil v době podmínečného propuštění. Na jeho straně je řada přitěžujících okolností, nebylo možné uložit nižší trest," dodal předseda senátu.

Podle rozsudku se muži dostali do konfliktu v chatové oblasti na Jihlavsku. Napadený muž po útoku Vajngáta spadl do řeky, kde jej obžalovaný ponechal. Muž poté v důsledku poranění zemřel. Obžalovaný z místa činu odjel jeho osobním autem, na kterém vyměnil registrační značku a užíval jej tři dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám