Hlavní obsah

Bublan trvá na tom, aby byl Husák policejním prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra František Bublan nezměnil svůj názor a trvá na tom, aby byl policejním prezidentem jmenován Vladislav Husák, který je funkcí prozatím pověřen. Jeho návrh ve středu projedná vláda. Premiér Jiří Paroubek prý chce, aby byl nový policejní prezident jmenován ještě tento týden.

Článek

"Předložím vládě návrh na jmenování pana Husáka policejním prezidentem, protože už nechci dále otálet," uvedl v úterý Bublan. Podle něj je Husák vhodným kandidátem na tuto funkci. Husáka mohla vláda jmenovat již v polovině srpna, ministři koaličních lidovců a unionistů však o něm měli pochybnosti, a Husák byl proto vedením úřadu pouze dočasně pověřen.

Návrh na jmenování Husáka by ale podle Bublana neměl nyní ve vládě narazit na komplikace. "Já už jsem vedl nějaká politická jednání s některými členy vlády, kteří jsou za ostatní strany (KDU-ČSL, US-DEU), a myslím, že tam už nebude problém," hovořil Bublan již na začátku září o změně názorů svých kolegů z vlády.

Koaliční partneři ČSSD podle něj váhali zpočátku s přijetím Husáka kvůli tomu, že se jim rozhodnutí zdálo unáhlené. "Chtěli se s ním (Husákem) více seznámit a k tomu také došlo," řekl ministr vnitra. Chce, aby byl souhlas vlády se jmenováním "téměř stoprocentní".

Pluk SNB nevadí

Bublan nepovažuje za zásadní věc to, že se Husák měl pokoušet zahladit nehodu svého řidiče. Záležitost prý byla vyšetřena a vysvětlena. Nevadí mu prý ani Husákovy kontakty s advokátem Sokolem či fakt, že Husák prošel pohotovnostním plukem SNB.

"Není to diskvalifikace, protože všichni policisté, kteří nastoupili před rokem 1989 jako frekventanti, byli absolventi tohoto pohotovostního pluku. Byla to náhrada za vojenskou službu," uvedl.

Husák slibuje reformy

"Osobně jsem se žádných jednání neúčastnil, šlo to přes ministra Bublana. Jsem si vědom, že jde o politická jednání a právě ministr je tou spojkou mezi policií a politiky," řekl v úterý Právu Husák. Zároveň dal najevo, že pokud s jeho kandidaturou vysloví vláda souhlas, je připraven se funkce policejního prezidenta ujmout. Policii by přitom pod jeho vedením čekala rozsáhlá reorganizace.

"Reformy jsem shrnul do pěti základních pilířů. Jde o zlepšení mediálního obrazu policie, větší otevřenost směrem k veřejnosti, stabilizaci personální situace, stanovení ceny policejní práce a změny organizační struktury," přiblížil Husák. V dlouhodobějším horizontu by pak podle svých slov chtěl zahájit rozhovory o změnách na okresních ředitelstvích policie.

"Chtěl bych některá ředitelství sloučit. První na řadě by mělo být sloučení okresů Praha-východ a Praha-západ," řekl Husák s tím, že si od těchto kroků slibuje výrazné úspory a zefektivnění policejní práce. Na otázku, zda se sociální demokraté se svými partnery na jmenování Husáka dohodli, odpověděl včera předseda ČSSD Stanislav Gross: "Myslím si, že to nelze interpretovat jako koaliční dohodu, ale o postupu jsme naše kolegy informovali."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám