Hlavní obsah

Husák nechá prověřit postup policie v Křtěticích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle pověřeného policejního prezidenta Vladislava Husáka nebyla policie dostatečně připravena na akci v Křtěticích na Strakonicku, kde se v sobotu uskutečnil koncert neonacistických hudebních skupin. Sešlo se na něm asi 500 příznivců extrémistických hnutí a policie akci monitorovala, ale nezasáhla.

Článek

Na policejním prezídiu už vznikla komise, která má postup policie prověří. Akce byla nahlášená jako oslava svatby.

"V tuto chvíli vnímám ne úplně zcela dostatečnou přípravu té akce. Některé kroky při přípravě vnímáme jako nestandardní," podotkl Husák.

Podle dosavadních informací, které má policejní prezident k dispozici, nebyl při sobotní akci porušen zákon a policisté údajně nepochybili. S tím ale nesouhlasí zástupci občanského hnutí Tolerance, podle nichž zástupci policie přímo na místě koncertu obdrželi dostatek důkazů svědčících o trestné činnosti účastníků akce. Navíc již předem policie díky veřejně dostupným letákům údajně věděla, že vše pořádají neonacistické organizace a na koncertě mají vystoupit známé neonacistické kapely.

Vysvětlení žádají poslanci i premiér

"Policie tak vůbec neměla dovolit konání této akce, a když se tak stalo, měla po našem předložení důkazů o hajlování, vyvolávání rasistických hesel a jména Rudolfa Hesse na této akci zasáhnout," uvedla zástupkyně hnutí Tolerance, která byla v době koncertu na místě. Podle ministra vnitra Františka Bublana je však těžké dokázat účastníkům podobných akcí, že se dopustili trestné činnosti.

Jihočeská policie již kvůli možnému porušení zákona účastníků sobotní akce zahájila trestní stíhání proti neznámému pachateli.

Postupem policie se bude dnes také zabývat sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost. Poslanci na jednání přizvali i Bublana. O vysvětlení postupu policie požádali ministra vnitra Františka Bublana poslanci a také premiér Jiří Paroubek. Ten ve Sněmovně prohlásil, že na jejím základě ministrovy zprávy vyvodí důsledky proti osobě, která byla ze strany policie za akci zodpovědná. "Hajlovat se v této zemi nebude," řekl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám